Index Vakbarát Hírportál

Fülükkel is beszélnek a lovak

2014. augusztus 6., szerda 10:33

Szemük, fülük és fejük irányát is felhasználhatják a lovak arra, hogy társaikkal kommunikáljanak – idéz az MTI egy amerikai tanulmányból. Ebben a fül szerepe újdonság, mert a korábbi kutatások csak azokra a jelekre koncentráltak, amiket az emberek is használnak: a test, a fej tartásának irányára, valamint a tekintetre. Senki nem lépett még ezeken túl – mondta Jennifer Wathan, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, a brit Sussexi Egyetem kutatója.

„Azt találtuk, hogy a lovaknál a fül helyzete is alapvető vizuális jel, amire a többi ló reagál. A lovaknak valójában mind a szem, mind a fül jellemzőit látniuk kell, mielőtt a másik ló fejének iránya alapján döntenének valamiről" – tette hozzá a kutató.

Wathan és kollégája, Karen McComb lefényképezte, milyen gesztusokkal adnak jelt a lovak arról, ha figyelnek valamire. A fotókat életnagyságú modellként használták a többi ló számára, amikor két takarmányos vödör közül ki kellett választani, hogy melyikből egyenek.

A fotózott modellek minden alkalommal ugyanarra a vödörre figyeltek, sosem a másikra. Voltak esetek, amikor a két kutató manipulálta a fotókat: levették róluk a fül és a szem közvetítette információt. Megfigyeléseik azt mutatták, hogy a lovak társaik fejének iránya után tájékozódtak, ha az élelmet keresték. Ha maszk takarta el a fület és a szemet, az megzavarta a társak figyelmének értelmezését.

A figyelem helyes értelmezése azon is múlt, melyik egyed mutatta az irányt, tehát az egyes lovak egyéni arcvonásai is fontosak lehetnek – írták a kutatók.

Rovatok