Index Vakbarát Hírportál

Van der Waals-anyagok a kémia új sztárjai

2014. augusztus 6., szerda 17:04

- Hogy hívják a kétdimenziós lovat?

- Sikló.

Bocsánat, a vicc gyengébb volt, mint a Van der Waals-kötés, ami viszont egyre forróbb téma a kémiában. Híres amerikai kutatók, akik többek közt a grafén kiváló hővezetési képességét fedezték fel, nemrég 1,7 millió dolláros támogatást kaptak az Egyesült Államok tudományos alapjától, hogy ultravékony anyagokat hozzanak létre.

A tudományos projektben az anyagok új osztályát, az úgynevezett Van der Waals-anyagokat fogják tanulmányozni. Ezek egy atom vastagságúak, tehát gyakorlatilag kétdimenziósnak mondhatók.

A tudósok ezen anyagok elektromos, optikai és hővezetési képességeit figyelik meg, mert arra kíváncsiak, hogy miként lehet azokból elektromos kapcsolókat, optikai érzékelőket, információ-feldolgozó és energia-átalakító eszközöket építeni. A Van der Waals-anyagok ultravékony filmje azért vonzó, mert kevés energiát pazarol el és nagy sebességet ígér.  

A tudóscsoport vezetője Alexander Baladin (University of California), aki nanoeszközök összebarkácsolásával és tesztelésével múlatja majd az időt. Roger Lake (UC Riverside) elméleti elemzésekkel és az új anyagok számítógépes szimulációjával fog foglalkozni, Alexander Khitun áramköröket tervez, Tina Salguero pedig kémiai módszerekkel szintetizál új anyagokat.

Rovatok