Index Vakbarát Hírportál

Hova tűnt több tízezer tonna mérgező higany?

2014. augusztus 7., csütörtök 12:03

Az iparosodás előtti állapotokhoz képest kétszeresére-háromszorosára nőtt az ember által előállított higany mennyisége az óceánokban – állapította meg egy új tanulmány. A mérgező, agykárosodást és más születési rendellenességet okozó méreg nagyrészt a fosszilis üzemanyagok elégetéséből és az aranybányászatból származik.

A tanulmány a nem szerves eredetű higany mennyiségét vizsgálta, amely az óceánokban átalakul a tengeri állatokban található, mérgező metil-higannyá - írja az MTI. Annak van a legnagyobb egészségügyi kockázata, ha a várandós kismamák, szoptató anyák és kisgyermekek túl sok metilhiganyt tartalmazó tengeri kaját esznek.

A higany koncentrációja a vízmélység szerint eltérő: általában magasabb a felszín közelében és közepes mélységben, mint az óceánok mélyén. Az Atlanti-óceán északi részén azonban már több mint 1000 méteres mélységben is magas a higanykoncentráció.

A felszín és száz méteres óceáni mélység között a koncentráció általában több mint a háromszorosa az iparosodás előtti szintnek. "Száztól ezer méteres mélységig körülbelül 150 százalékkal magasabb a több mint egy évszázaddal korábbi szintnél" - mondta Carl Lamborg, a massachusettsi Woods Hole Óceánkutatási Intézet munkatársa, a tanulmány szerzője. Ezer méternél mélyebben azonban - az észak-atlanti vizek kivételével - csak tíz százalékkal magasabb a higanykoncentráció.

A világ óceánjaiban lévő, emberi forrásokból származó higany majdnem kétharmada ezer méternél sekélyebb vízben mérhető - állapította meg a tanulmány.

Rovatok