Index Vakbarát Hírportál

Kíváncsi volt rá, mennyire fáj a legdurvább hangyacsípés

2014. augusztus 7., csütörtök 13:59

Hamish Blake egy ausztrál tévésorozat egyik showmanje, utazgat, és közben őrültségeket csinál – kicsit olyan, mintha az Egy idióta külföldön-t kereszteznénk a Jackass-szel. Hamish most Dél-Amerikába utazott, hogy kipróbálja egy helyi indián törzs harcossá avatási szertartását. A dolog abból áll, hogy a jelölt kezeire adnak egy falevelekből készült kesztyűt, ami tele van a világ legdurvább csípésű hangyafajának, a Paraponera clavata-nak kifejlett, 2-3 centis példányaival.

De mit is jelent az, hogy a legdurvább csípésű hangya? Az ízeltlábúak csípése okozta fájdalom mérésére létezik több mérce is, ilyen a Schmidt-skála vagy a Starr-skála. A Közép- és Dél-Amerikában honos Paraponera clavata mindkettőn az első. A hangyának egyébként nincs magyar neve, az angol bullet antnek, vagyis pisztolygolyóhangyának nevezi, és a név nem a kinézetére, hanem a csípésének a hatására utal. 

A szertartás úgy néz ki, hogy a még nem harcos felveszi a kesztyűt, és a kezein tartja kerek tíz percen át. Ha nem ájul el, rituális tánccal próbálja általában elűzni a fájdalmat, de hiába, a karjai lebénulnak a méregtől, és a teste napokig kontrollálatlanul rángatózik. Na, ezt kell megcsinálnia húsz alkalommal pár év leforgása alatt, és teljes jogú harcossá válik.

Hamishból valószínűleg sosem lesz indián harcos, de nem akarjuk elárulni a részleteket, tessék megnézni a videót. Nyugi, hősünk már felépült, hála az intravénás fájdalomcsillapítónak és a gyors antihisztamin-kúrának.

Rovatok