Index Vakbarát Hírportál

Látott már repülő orrszarvút?

2014. augusztus 8., péntek 09:02

Helikopterrel szállítják az akár kéttonnásra is megnövő fekete orrszarvúkat Dél-Afrikában a Kwa Zulu Natal nevű, 34 ezer hektáros vadrezervátumba. Az állatokat természetesen elkábítják az utazás előtt, és a lábaiknál fogva lógatva reptetik őket új, biztonságos élőhelyükre. Az akcióra azért van szükség, mert az orvvadászok Dél-Afrika keleti partvidékén már szinte teljesen kipusztították már a fajt.

A 2003-ban indult orrszarvú-megőrzési program komoly siker az afrikai vadállatok kipusztulása ellen folytatott harcban. Az azóta elmúlt évtizedben kilenc új orrszarvúcsorda fejlődött ki, ehhez 140 állatot kellett a videón látható módon átköltöztetni. A program egyik fő támogatója a WWF.

Az orrszarvú általában kissé kásás aggyal ébred az altatásból, de a szakemberek szerint rövid időn belül lábra állnak és elkezdik felfedezni a helyet, ahova kerültek. Biztos ami biztos alapon azért az indulás előtt mindig bekötik az állatok szemét, hogy ha út közben felébrednének, ne akadjanak ki nagyon azon, mi is történik velük.

Rovatok