Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is értelmetlen a NASA aszteroidafogó programja

2014. augusztus 13., szerda 16:37

A NASA aszteroida-eltérítő küldetése (Asteroid Redirect Mission, ARM) a neve ellenére nem a Földre esetleg veszélyt jelentő kisbolygók elhárítását célozza, hanem éppen hogy Holdkörüli pályára állítana egyet, hogy az asztronauták kényelmesen megvizsgálhassák, és mintákat hozhassanak róla. Korábban már több neves tudós is kifejtette, hogy a program nem csak nagyon drága lenne, de se a névleges funkcióját – a Marsra-szállás előkészítését – nem töltené be, se más, eddig nem ismert eredménnyel nem kecsegtet.

Most már hivatalos állásfoglalás is alátámasztja a kritikusok véleményét. A Small Bodies Assessment Group (SBAG) nevű szervezet ugyanis, amelyet a NASA 2008-ban azért hozott létre, hogy az aszteroidákkal és más égitestekkel kapcsolatos kutatási prioritásokat meghatározzák, egy friss vizsgálatában kimondta, hogy a NASA elképzelése

nem hatékony módja annak, hogy előre vigye az aszteroidákkal kapcsolatos kutatást vagy a bolygóra vonatkozó védelmi stratégiákat.

Ugyanakkor hiába állapította meg a szervezet, hogy a program nem jó irány, a NASA-t az eredmény semmire nem kötelezi, ugyanis az SBAG csak véleményez, javaslatokat nem tehet, vagyis teljesen az űrügynökségre van bízva, hogy elkaszálják-e a feleslegesnek ítélt programot.

Rovatok