Index Vakbarát Hírportál

Egyre inkább a mi hibánk a gleccserolvadás

2014. augusztus 15., péntek 14:46

Egyre inkább az ember felelős a gleccserek zsugorodásáért: az elmúlt 160 évben a gleccserek tömegvesztésének 25-35 százaléka emberi tevékenység környezetkárosító hatásának számlája írható – írja az MTI.

Az Innsbrucki Egyetem és a kanadai Trent Egyetem kutatói a Science folyóiratban közzétett tanulmányukban kimutatták, hogy a 19. században és a 20. század első felében alig észrevehető az emberi tevékenység hozzájárulása a gleccserek visszahúzódásához, azóta azonban fokozatosan növekedik az emberi tényező. Míg 1851 és 2010 között a gleccserek tömegvesztésének egynegyedét okozta emberi tevékenység, 1991 és 2010 között már a visszahúzódás mintegy kétharmada a mi hibánk.

A kutatók most a klíma számítógépes modellezésével elemezték a gleccserek változását az 1851 és 2010 közötti időszakban. Tanulmányukba az Antarktiszon kívüli valamennyi gleccsert bevonták, felhasználva a közelmúltban elkészült Randolph gleccserleltárt (RGI). Az RGI a Föld szinte valamennyi gleccseréről rögzít számítógépes elemzéshez felhasználható adatokat – magyarázta Graham Cogley, a Trent Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A gleccserek az ember okozta klímaváltozás egyik fő fokmérői. Globálisan méretű zsugorodásuk a 19. század közepén, az úgynevezett kis jégkorszak végén kezdődött. A gleccserek visszahúzódásában mind természeti okok – például a naptevékenység változása, vulkánkitörések –, mind emberi tényezők szerepet játszanak, ez utóbbit azonban mindeddig nem vizsgálták.

Rovatok