Index Vakbarát Hírportál

Pusztító aszteroida közeledik a Föld felé

2014. augusztus 15., péntek 17:51

1:300 az esély arra, hogy az 1950 DA jelű aszteroida 2880. március 16-án becsapódik a Földbe. Ez elsőre nem hangzik túl soknak, de van egy csomó olyan dolog, ami néha azért megtörténik, és aminél ez valószínűbb. Például nagyobb az esély az aszteroida becsapódására, mint hogy az Egyesült Államokban élő barátaimat lelőjjék. Pedig a fejlett országok között ott lövik le a legtöbb embert.

Frissítés: Az Independent közben helyreigazította az eredeti cikket, a tudósok már azt gondolják, hogy az ütközés esélye 1:4000.

Az 1950 DA egy kilométer átmérőjú, és a Földhöz viszonyított sebessége 14 kilométer másodpercenként. A becsapódás 44 800 megatonnányi TNT erejéhez lenne mérhető, óriási robbanással és szökőárakkal járna, és valószínűleg a bolygó klímáját is megváltoztatná – írja az Independent.

Harmincöt generációnyi időnk van megállítani, a Tennessee-i Egyetem kutatói már dolgoznak is rajta. Azt mondják, felrobbantani semmiképp nem lenne jó ötlet, mert azzal csak csinálnánk magunknak egy csomó kisebb aszteroidát, és azok is becsapódnának a Földbe. Inkább az aszteroidát összetartó erőket zavarnák meg, így az 1950 DA még az űrben felbomlana.

Erre azért van lehetőség, mert az 1950 DA-t nem a gravitáció, hanem a Van der Waals-erők tartják össze – ilyet most látnak először. Ha csak a gravitációs erőn múlna, már rég szétesett volna az aszteroida, mert annyira gyorsan forog, hogy negatív gravitációja van. Ez azt jelenti, hogy ha például valaki megpróbálna leszállni a felszínén, egyszerűen ledobná magáról. A kutatók azt mondják, előidézhető lenne az 1950 DA felbomlása például úgy, hogy valahogyan megváltoztatjuk a felszínét.

Meteor Hits Russia 2013 - Best Footage Collection

A Föld légköre általában megvéd minket az űrben közlekedő testektől, de egy nagyobb aszteroida néha eljut a felszín közelébe. 2013 februárjában egy orosz város fölött robbant fel egy aszteroida. A felszínen álló emberek elestek, a lökéshullám ablakok ezreit törte be, és aki belenézett a robbanásba, károsult a látása.

Rovatok