Index Vakbarát Hírportál

Újabb indiánok menekültek elő a perui erdőkből

2014. augusztus 15., péntek 11:56

Újabb, eddig elzártan élő amazóniai indián törzs bukkant elő a brazil-perui határon. A törzs 24 tagja azután jött elő az erdőből, hogy Peruban egy őket ért támadás elől menekülni kényszerültek. Most a brazil kormány egy Xinane folyó menti bázisán vannak.

Szomorúan látom, hogy az elzártan élő rokonaimat a kihalás fenyegeti, és hogy Peru nem képes vállalni a felelősséget. Mind a perui, mind a brazíliai hatóságoknak biztosítania kell a megóvásukhoz szükséges forrásokat, amíg nem késő, különben újabb ártatlan törzs fog kihalni – mindezt a nemzetközi közvélemény előtt

– mondta Nixiwaka Yawanaw, egy letelepedett indián törzs tagja.

A mostani eset előtt kevesebb mint két hónappal ugyanennek a törzsnek hét másik tagja már kapcsolatba lépett a letelepedetten élő Ashaninka törzzsel, szintén azért, mert perui élőhelyükön zaklatták őket, feltehetően favágók vagy kokaincsempészek.

Az ilyen törzseket nem csak az a közvetlen veszély fenyegeti, hogy elűzik vagy lemészárolják őket az otthonaikba betolakodók, hanem az is, hogy a fősodorbeli társadalomban szokványos betegségek ellen nem alakult ki immunitásuk, így a kapcsolatteremtés után könnyen belehalhatnak olyan betegségekbe, amelyek ránk már régóta nem jelentenek veszélyt. Ez történt például az 1980-as években a Zo'e nevű törzzsel.

A most elmenekülő 24 törzstag esete után 11 ezer ember sürgette e-mailben a perui és brazíliai hatóságokat, hogy mihamarabb lépjenek fel a törzsek védelmében. 

Tudjuk, csak nem ismerjük

A Survival International a témának szentelt GYIK-jában felhívja a figyelmet, hogy ezek a törzsek nem „ismeretlenek” vagy „elveszettek”, hiszen egyrészt tudunk róluk, másrészt történetük során korábban akár kapcsolatban is állhattak már a külvilággal, továbbá valószínűleg jelenleg is tartanak fenn kapcsolatot szomszéd törzsekkel. Akkor nevezzük őket olyan törzseknek, akikkel nem állunk kapcsolatban (uncontacted tribes), hogyha nem ápolnak barátságos kapcsolatot senkivel a fősodorbeli vagy domináns társadalomból.

A Survival International szerint nagyjából 100 olyan törzs lehet, amelyek még nem állnak kapcsolatban a modern társadalommal, a bennszülött törzsekkel foglalkozó brazil FUNAI nevű szervezet szerint ezek közül 77 az Amazonas-medencében él.

Rovatok