Index Vakbarát Hírportál

Hallotta már azt a szót, hogy zombicsillag?

2014. augusztus 18., hétfő 16:03

Egy szupernóva-robbanás túlélőjét, egy fehér törpét fedezhettek fel a Hubble űrteleszkóp segítségével 110 millió fényévnyire a Földtől – írja az MTI.

A szupernóva a Napnál nagyobb tömegű csillag végső robbanása. Ennek során a csillag fényessége néhány hónapig egy átlagos galaxiséval vetekszik. A robbanásban általában megsemmisülnek a csillagfejlődés utolsó stádiumában lévő objektumok (fehér törpék); ezekben már nem folynak magfúziós reakciók, megszűnik az energiatermelésük.

A Hubble űrteleszkóp felvételei szerint bizonyos feltételek mellett az ilyen kataklizmáknak is lehetnek túlélői – ezeket hívják a NASA szakértői zombicsillagoknak.

A kék eteti a fehéret

A Hubble régi felvételeit vizsgáló kutatók találtak egy kék csillagot, ami energiával táplált egy fehér törpét. A folyamat során az objektumban ismét beindultak a nukleáris reakciók, ami egy gyenge, 1ax típusú szupernóva-robbanást eredményezett. Ezek sokkal ritkábbak, mint a fényesebb, 1a besorolású robbanások.

A csillagászok eddig körülbelül 30 miniszupernóvát azonosítottak, ahol a robbanást túlélhette egy fehér törpe.

Évtizedek óta tanulmányozzuk az olyan csillagrendszereket, amelyek 1a típusú szupernóva-robbanást eredményeznek. Ezek a szupernóvák azért fontosak, mert egyfajta kozmikus távolságmérőként szolgálnak, és segítségükkel a világegyetem tágulásának mértékét határozhatjuk meg. Ugyanakkor nagyon keveset tudunk arról, hogy miként is robbannak fel a fehér törpék, a folyamatot segíthetnek megérteni az 1a és az 1ax típusú szupernóvák közötti hasonlóságok.

– mondta Saurabh Jha asztrofizikus, a Rutgers Egyetem docense.

Az SN 20 12Z katalógusjelű szupernóva 110 millió fényévnyire, az NGC 1309 katalógusjelű galaxisban található. Mivel a Hubble a robbanás előtt több évig vizsgálta az adott régiót, a tudósok összehasonlíthatták a robbanás előtti és utáni állapotokat. Jövőre, amikor elhalványul a szupernóva fénye, újabb felvételeket készítenek, hogy igazolják a zombicsillag-elméletet.

Rovatok