Index Vakbarát Hírportál

Árvák, halottak, orvvadászat és feketepiac

2014. augusztus 19., kedd 16:06

Egy új tanulmány szerint ha ilyen ütemben folytatódik az afrikai elefántok kilövése, a faj száz éven belül eltűnhet a kontinensről. Ebből kitalálható, hogy az elefántvadászat fordulóponthoz érkezett: már több állatot ölnek meg, mint amennyi születik. Az elefántagyar kelendő áru a feketepiacon, és a forgalom az elmúlt években megugrott: egykilónyi elefántcsontért a gazdag ázsiai vásárlók akár több ezer dollárt is kifizetnek.

A Nemzetközi Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmány vezető szerzője, George Wittemyer szerint az emberi tevékenység szétszabdalja az elefántok közösségét, és ez idővel az állatok kipusztulásához fog vezetni. A természetvédők ezzel már régóta tisztában vannak, de az új tanulmány hatásvizsgálatot is készített az állatok túlélési esélyeiről.

Az eredmények alapján 2010 és 2013 között az afrikai elefántpopuláció 7 százaléka veszett oda. Mivel a születések csak évente 5 százalékkal növelik az elefántpopuláció méretét, több állat pusztul el, mint ahány születik.

Julian Blanc, az egyik kutató szerint a populáció eloszlása nem egyenletes – még mindig vannak egészségesen növekvő csordák, például Botswanában –, de máshol, elsősorban Közép-Afrikában kétségbeejtően sok az orvvadász. Itt az állomány mérete az elmúlt évtizedben 60 százalékkal csökkent.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az orvvadászok szisztematikusan a nagyobb állatokat lövik ki – nem véletlenül, ezeknek van értékes agyaruk. Mivel azonban kilövik a legnagyobb tenyészbikákat és az anyákat, sok kölyök árván marad.

A világnak el kell döntenie, hogy fontosnak tartják-e ezeknek a csodálatos fajoknak a megőrzését, és ha igen, készüljenek fel a szükséges emberi és pénzügyi erőforrások mozgósítására. Ezen a téren már látunk néhány biztató jelet.

– mondta John Scanlon, a CITES természetvédelmi szervezet igazgatója a BBC-nek.

Rovatok