Index Vakbarát Hírportál

Nem mindig működik az Ebola ellenszéruma

2014. augusztus 25., hétfő 19:47

Meghalt egy kísérleti gyógyszerrel kezelt libériai páciens –  jelentette be hétfőn Lewis Brown, a nyugat-afrikai ország tájékoztatási minisztere. Az MTI szerint a  férfi   egyike volt annak a három betegnek, akik ilyen kezelésben részesültek Afrikában. Rajtuk is azt az amerikai, ZMapp nevű szert alkalmazták, amely korábban két amerikai orvos életét is megmentette.

Az eredmény annyiban nem meglepő, hogy a gyógyszerrel elvégzett kísérletek sem voltak minden esetben eredményesek. Ha későn adják be a szérumot, akkor drasztikusan csökken a túlélés esélye. Az embereken való alkalmazásuk előtt csak makákókon tesztelték a hatóanyagot, és az egyik szérum esetében csak 43 százalék volt a túlélési arány, míg a másik esetében - a fertőzést követően 24 órán belül alkalmazva - 100 százalékos, egy nappal később aznban már csak 50 százalékos volt az esély a gyógyulásra.

A kockázatok ellenére, az Ebola-járvány kiszélesedése miatt döntött úgy az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy engedélyezi a szérum humán alkalmazását.

ZMapp  egyébként egy koktél, két szérum keveréke, amelyek genetikailag módosított antitestekből állnak.  Gyártásuk nagyon különleges: először  ebolát   fecskendeztek kísérleti egerekbe, begyűjtik  a vírusra reagáló háromféle antitestet, ezekbe pedig emberi DNS-t fecskendeznek, hogy az immunrendszer ne támadja meg az idegen anyagot. Az így kifejlesztett antitesteket végül  egy genetikailag módosított növényben ( Nicotiana   benthamiana ) állítják elő nagyobb mennyiségben.

Rovatok