Index Vakbarát Hírportál

Már készül az állatkísérleteket kiváltó műember

2014. szeptember 1., hétfő 11:27

Végre helyettesíteni tudjuk valamivel a laborokban kísérleti állatként felhasznált élőlényeket. A találmány lényege, hogy olyan speciális mikrocsipeket alkalmaznak, amik szimulálják az emberi test, pontosabban a szervek működését, és megmutatják, milyen választ adna a szervezet akkor, ha egy adott anyag a légző- vagy emésztőszervi rendszeren keresztül, illetve bárhogy máshogy bejutna az emberi testbe.

Az első ilyen csipek a tüdő, a máj ,a vese, a szív és a gyomor működését szimulálják, és fel is használják őket különböző kozmetikumok, vegyszerek és gyógyszerek kutatásánál. A kutatók szerint az ilyen csipekből felépített farmok legkorábban három év múlva kezdhetik el kiváltani az egereket, kutyákat és majmokat. Az ehhez hasonló kísérletekben egyes becslések szerint évente 90 millió állat pusztul el.

A kísérletekben már most is használnak művi szerveket, de az itt kapott eredmények önmagukban nem felelnek meg az elvárásoknak, ezért egy újabb körben, állatokon is bizonyítani kell a méréseket. A kísérleti szerek ugyanis általában eltérő eredményeket hoznak az élő próbákon, de még az állatkísérleteken jól teljesítő szerek közül is minden másodiknál lép fel előre nem látott mellékhatás az emberes vizsgálatok során. Az új rendszerrel az emberkísérletek egy részét, főleg a veszélyesebb próbák közül sokat helyettesíteni lehetne. Ugyanakkor a gyógyszerek fejlesztését is fel lehetne gyorsítani azzal, hogy műembereken is kipróbálják az előállított ellenszerváltozatot.

Rovatok