Index Vakbarát Hírportál

Fogadjunk, hogy nem tudja, mi ez

2014. szeptember 2., kedd 10:30

Ne keseredjen el, ha tényleg nem tudja, mi van a képen, mert eddig a tudósok sem tudták. Mármint teljesen pontosan, ugyanis csak most készültek el vele.

A Kaliforniai Egyetem kutatói összeállították annak az E. coli baktériumtörzsnek a géntérképét, ami a legtöbb járványszerű megbetegedést okozza az Egyesült Államokban. Az EDL933 jelű törzset először az 1980-as években azonosították, de 1993-ban lett igazán híres, amikor a Jack-in-the-Box nevű étteremlánchoz kötött ételmérgezéses esetek bekerültek a híradásokba.

A mostani bejelentés azért fontos, mert a géntérkép teljes, tartalmazza azokat az ugrógéneket is, amik segítségével a baktérium úgy alakul át, hogy az antibiotikumokra sem reagál. „A teljes génszekvencia segítségével már képesek leszünk követni és kezelni a járványokat” - mondta el Ramy Aziz, a tanulmány vezető szerzője.

Az EDL933 génszekvenciájának egy részletét már 2001-ben közzétették, de az akkori technológia nem tette lehetővé a teljes térkép elkészítését. A legújabb módszerekkel azonban már nem maradtak titkok, így a megszerzett információk alapján már könnyebb lesz új, az eddigieknél hatékonyabb kezelési eljárásokat kidolgozni a baktériummal fertőzött betegek kezelésére.

Rovatok