Index Vakbarát Hírportál

Legyalulja az Opportunity memóriáját a NASA

2014. szeptember 3., szerda 16:34

Az amerikai űrügynökség bejelentette, hogy itt az idő karbantartani az Opportunity nevű marsjáró flashmemóriáját, mert az utóbbi időben túl gyakran kellett újraindítani miatta a szondát. A memóriában tárolt adatokról először biztonsági mentést készítenek, aztán olyan üzemmódra váltják a robotot, amiben nincs szüksége a tárhelyre. Végül majdnem 400 ezer kilométeres távolságból újraformázzák azt.

Az Opportunity még 2004 elején landolt a Marson, a Spirit nevű testvérével egy időben. Eredetileg csak három hónapot kellett volna teljesíteniük, de végül a vártnál sokkal kobban bírták a munkát: a Spirit 2010-ben, hat év után állt le, az Opportunity pedig ma is aktív, bár egyre többször kellett újraindítani. Idén augusztusban például tizenkét ilyen alkalom volt, és minden esetben egy-két napig is eltartott, míg a szonda megint teljesen működőképes állapotba került.

A NASA tehát azért kényszerül most beavatkozásra, hogy ezt a hosszú holtidőt megspórolhassa, és a marsjáró hátralévő idejéből minél többet felfedezésre tudjon fordítani. A flashmemória az adatokat különálló cellákban tárolja, amelyek az ismétlődő igénybevételtől fokozatosan elhasználódnak, így könnyen meghibásodáshoz vezethetnek. Az újraformázás arra is jó lesz, hogy azonosítsák a hibás cellákat, amiket kockázatos lenne újra használni.

John Callas, a projekt vezetője elmondta, hogy a flashmemória újraformázása viszonylag alacsony kockázattal jár, mert az Opportunity működése szempontjából kritikus információt más típusú adatárolón helyezték el.

Rovatok