Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos mélytengeri fajok írhatják át a rendszertant

2014. szeptember 4., csütörtök 11:52

Két új fajt találtak 1986-ban Ausztrália partjainál, 400 és 1000 méter közötti mélységben, de csak most született róluk részletes tanulmány. A PLOS ONE nevű folyóiratban ismertetett vizsgálatok szerint a Dendrogramma enigmatica és a Dendrogramma discoides nevű fajokat egyelőre nem tudják egyik ismert állattani csoportba sem besorolni.

A gombaformájú élőlények kevesebb mint két centiméter hosszúak, áttetszők, és a száruknál található egy szájnyílás, amelyen a salakanyag is távozik. A kutatók arra következtetnek, hogy mikroorganizmusokkal táplálkozhatnak, amelyeket a száj körüli lebenyek nyálkájával ejthetnek csapdába. A gombafejhez hasonló korongjuk – amelyről a kutatók még nem tudják biztosan, hogy az állat alját vagy tetejét jelenti-e – egy centis, és a benne szétterülő csövek látják el tápanyagokkal a szervezetet.

Az új fajok mutatnak némi egyezést a bordásmedúzák és a csalánozók törzsével, de ezek túl általánosak ahhoz, hogy közeli rokonságra engednének következtetni. A kutatást vezető Dr. Jorgen Oleson, a Koppenhágai Egyetem professzora szerint az állatok leginkább az Ediakara-fauna 600 millió évvel ezelőtt kihalt élőlényeihez hasonlítanak. Leonid Moroz, a Floridai Egyetem neurobiológusa szerint ez a lehetőség teljesen átírhatja az állatok eddig elképzelt családfáját, de akár azt is, amit eddig az állatfajok fejlődéséről, az idegrendszerük és a szöveteik evolúciójáról tudtunk.

Rovatok