Index Vakbarát Hírportál

Feltámadt a kihalt csiga

2014. szeptember 10., szerda 12:01

A Seychelle-szigeteki Aldabra-szalagos csiga fontos jelkép, ez volt az első állatfaj, amiről a tudomány kimondta, hogy a kihalása az ember által okozott klímaváltozás, a globális felmelegedés műve. A kizárólag az apró indiai-óceáni szigeten honos csigát hét éve nyilvánították kihaltna, az utolsó élő példányait 1976-ban látták. Most pedig a Seychelles Islands Foundation természetvédő alapítvány kutatói hét élő példányra bukkantak egy elhagyatott atollon.

A kis méretű, lila-rózsaszín csíkos csiga túlélését örömünneppel fogadta a tudományos közvélemény. "Tudnánk enélkül a kis csiga nélkül élni? Szinte biztosan. De nem tudhatjuk, hogy egy faj eltűnése milyen folyamatokat indít el, és hogy egy faj léte mennyire hasznos lehet majd számunkra a jövőben. Biztos sokan utálják a penészgombát, amitől megromlik a kenyér, és talán sokan kívánták azt is, hogy bár eltűnne örökre a föld színéről. Csakhogy a kenyérben levő penész valójában ugyanaz, mint a milliók életét megmentő pennicilin" - vezette le a fajok megmaradásának fontosságát Stuart Pimm, a Duke University ökológiaprofesszora.

Bár a csigáról kiderült, hogy mégsem halt ki, felfedezői szerint továbbra is továbbra is a pusztulás szélén áll, és nem tudni, képes lesz-e átvészelni a vízszint emelkedésével, és a hőmérséklet növekedésével járó, megváltozott életkörülményeket.

Rovatok