Index Vakbarát Hírportál

Mire jó hét darab nyolcméteres tükör?

2014. szeptember 10., szerda 16:01

Célegyenesbe fordult a világ egyik legnagyobb távcsövének, a Giant Magellan Telescope-nak a tervezése. Az építkezés 2014 legvégén indulhat el Chiléban, az Andok egyik alacsonyabb, 2550 méteres csúcsán, a Las Campanason. A GMT összesen hét darab, egyenként 8,4 méter átmérőjű tükörből fog állni, ezek a valaha készült legnagyobb asztronómiai tükrök a csillagászat történetében. Ezek mellett hét kisebb, kiegészítő tükör gondoskodik arról, hogy a Föld atmoszférájának zavaró hatásait kiszűrjék a képből. Miután összeállítják őket, egyetlen, 24 méter széles fénygyűjtő felületet adnak majd; aminek hála a távcső felbontása tízszeresen haladja majd meg a Hubble űrteleszkópét.

ha minden a tervek szerint halad, a távcsövet 2021-ben fogják üzembe helyezni, és a rejtélyes sötét anyagot vizsgálják majd vele a csillagászok és fizikusok, exobolygókat keresnek, és az univerzum születésének titkait próbálják megfejteni. Egy tükör már elkészült a hét nagyból, húsz tonnát nyom, és 20 nanométeres pontossággal csiszolták tökéletesre. 20 nanométer nagyjából az üveg egy molekulájának a méretével egyezik meg - ennyire pontosnak kell lenni a tükröknek, hogy olyan képet adjon a távcső, mint amit a tervezők várnak. További két tükrön már elkezdődött a munka a University of Arizona különleges laborjában.

A távcső teljes költsége 860 millió dollár, de elképzelhető, hogy erre 100 milliót még rá kell dobni előre nem látható költségekre, és a következő 7 év inflációjának fedezésére. A pénzt több állam, nemzetközi tudományos szervezet és nagy hírű egyetem adja össze, köztük például a Harvard, a Carnegie Institution for Science magánalapítvány, vagy Sao Paulo városa Brazíliából.

A GMT nem sokáig büszkélkedhet majd azzal, hogy a legnagyobb és legmodernebb távcső, 2022-ben munkába áll Hawaii-on a TMT (Thirty Meter Telescope), aminek értelemszerűen 30 méteres a tükre, 2024-ben pedig szintén Chilében az E-ELT (European Extremely Large Telescope), ami még ennél is nagyobb, 39 méteres. Ez a kettő azonban több száz kisebb tükörből áll majd össze, nem néhány óriásiból, mint a Magellán.

Rovatok