Index Vakbarát Hírportál

Üstökösmagot fotózott a magyar számítógép

2014. szeptember 11., csütörtök 16:57

Hazaküldte a P67 üstökös körül keringő Rosetta űrszonda első önarcképét a leszállóegység magyar fejlesztésű központi számítógépe. A képet a leszállóegység CIVA kamerája készítette, amit a számítógép sikeresen a Földre továbbított a Rosetta telemetria-rendszerén keresztül. A Philae nevű leszállóegység még az Rosetta anyaszondán van, ezért látszanak annak napelem táblái.

A jó kontrasztviszonyok érdekében a kép a CIVA kamera két különböző expozíciós idővel készített fotójának egyesítésével készült.

A Rosetta űrszondával 10 éve úton lévő leszállóegység központi számítógépére, amelyet magyar mérnökök fejlesztettek, novembertől várnak a komolyabb kihívások, amikor az üstökösre való leszállás után egyedül kell a zord környezetben boldogulnia. A Földtől több mint egymilliárd km távolságban a közel egy órás rádiójel-válaszidő lehetetlenné teszi a leszállóegység közvetlen földi vezérlését, ezért az üstökös vizsgálatát autonóm módon kell elvégeztetni a leszállóegység tucatnyi tudományos műszerével. Ha a leszállás ideális helyszínre sikerül, a leszállóegység először a történelemben közvetítheti hónapokon keresztül az üstökös ébredésének tudományos érdekességeit annak Naphoz közelítő elliptikus pályáján.

Rovatok