Index Vakbarát Hírportál

Nyakunkon az idei Kutatók Éjszakája

2014. szeptember 12., péntek 14:54

Szeptember 12-én, pénteken éjfélkor indul az online regisztráció az idei Kutatók Éjszakája programjaira. A több mint 1000 program közötti tájékozódást idén már mobilalkalmazás is segíti. Aki időben jelentkezik, beléphet a kutatóintézetekbe, egyetemekre, és számos érdekességet megtudhat a világról a tudomány segítségével. A rendezvények, ahogy eddig is, idén is ingyenesek lesznek, az előzetes regisztrációra azért van szükség, mert sokkal több érdeklődő szokott lenni, mint amennyi az egyébként nem közönséglátogatásokra tervezett kutatóintézetek, laborok befogadóképessége.

Fontos tudni, hogy egyes programokra csoportos regisztráció is lehetséges, így egy fő a pontos létszám megadásával családot, iskolai osztályt, baráti társaságot egyszerre bejelentkeztethet.

Az idei Kutatók Éjszakáján szeptember 26-án országszerte 33 városban, 101 intézményben várják az érdeklődőket a legkülönbözőbb tudományágak képviselői. Budapesten a szervező Tempus Közalapítvány központi helyszínén előadást tart például Mérő László matematikus, Somlai-Fischer Ádám, a Prezi egyik alapítója, Barabási Albert László világhírű hálózatkutató vagy Kürti Sándor mérnök, a Kürt Zrt. alapítója. A pécsi Kutatók Éjszakája közönsége aktív közreműködésével egy óriásfraktál, az úgynevezett Sierpinski-tetraéder épül fel, ugyanitt bemutatkoznak a nemzetközi robotolimpia pécsi résztvevői is: az tervezők beavatnak a robotolimpiai felkészülés műhelytitkaiba és bemutatják a Magyarországot képviselő robotokat is.

Rovatok