Index Vakbarát Hírportál

Titánból kapott új koponyát

2014. szeptember 13., szombat 20:37

A legjobb 3d nyomtatókat az orvostudomány is gyakran használja; készítettek már nyomtatott implantátumot sérült légcsövű gyereknek, és csigolyát is sikerült pótolni velük. A mostani feladat legalább ilyen komplexnek tűnt: egy súlyos fejsérülést szenvedett kínai férfinak kellett koponyapótlást gyártani. Egy nemzetközi orvoscsoport sikerrel rekonstruálta a 46 éves Hu koponyájának egy részét; a művelethez 3d nyomtatót használtak, alapanyagnak pedig titánt.

Hu tavaly októberben sérült meg egy építkezésen. Három emeletet zuhant, és a feje egy farakásba csapódott. A koponyája darabokra tört, súlyos agysérülést szenvedett; nem lát rendesen, és az írás- és beszédkészségét is jóformán teljesen elvesztette. A koponyasérülés miatt az arca is eltorzult.

A műtétet a hsziani Hszicsing kórház orvosai végezték, nemzetközi szakértők segítségével. Az orvosok, miután beszkennelték Hu koponyáját, úgy döntöttek, hogy elkészítik a sérült koponyarész reprodukcióját. Ehhez egy finom szövésű titánhálót használtak, ami a bőr alá ültetve szimmetrikus lesz az épen maradt koponyarésszel.

A gyártási alapanyagot Belgiumból rendelték, az implantátumot egy amerikai orvostechnológiai cég, a Stryker készítette. A műtétet augusztus 28-án végezték el, utána az intenzív osztályon lábadozott. Hu szervezete jól reagált a titánra; nem véletlenül használják gyakran csontpótló műtéteknél.

Azon túl, hogy Hu így már jó eséllyel jobban fog hasonlítani régi önmagára, az orvosok bíznak benne, hogy az implantátum hatására az agynak is lehetősége lesz regenerálódni. Még azt sem tartják kizártnak, hogy valamennyire ismét megtanulhat beszélni. 

Ez még csak a kezdet

Bár Hu műtéte a maga kategóriájában egyedülálló, az orvostudomány már korábban is használt 3d nyomtatókat koponyapótlásra. Idén történt, hogy egy nő teljesen új koponyacsontot kapott; ha nem végzik el rajta a műtétet, egy ritka csontrákfajta miatt annyira megvastagodott volna a koponyája, hogy az előbb-utóbb megöli.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság nemrég jóváhagyta a nyomtatott koponyaimplantátumok orvosi alkalmazását, így valószínű, hogy a jövőben megszaporodnak az efféle műtétek.

Rovatok