Index Vakbarát Hírportál

Majdnem meglett a kettes matekból, de aztán inkább tekertem egy spanglit

2014. szeptember 14., vasárnap 17:43

Egy ausztrál kutatócsoport legújabb kutatása szerint azok a 17 év alattiak, akik minden nap marihuánát szívnak, hatvan százalékkal kisebb eséllyel fejezik be a középiskolát, mint azok, akik nem szívnak. Az is kiderült, hogy a füvesek hatvan százalékkal kisebb eséllyel fejezik be az egyetemet, és hétszer nagyobb eséllyel kísérelnek meg öngyilkosságot – írja a Science Alert.

A kutatásban három különböző iskolából, Ausztráliából és Új-Zélandról gyűjtöttek adatot: összesen 2500 tinédzser vett részt a kutatásban. A tanulmány egyik szerzője szerint az is kiderült, hogy már az alkalmi fűszívás is rossz hatással van a tinédzserek tanulmányi eredményére. A kutatók szerint a tanulmányuk eredményéből az is következik, hogy a marihuána esetleges liberalizációjánál különösen oda kell figyelni erre a korcsoportra.

Cristopher Ingraham, a Washington Post bloggere ugyanakkor azt azért megjegyezte az eredmény hitelességével kapcsolatban, hogy bár a kutatók nagyon sok olyan tényezőt vettek figyelembe a kutatásnál, ami a füvezésen kívül hatással lehet a tanulmányi eredményre, lehetnek olyan hatások amit nehezen tudtak figyelembe venni. Ilyen például az, amikor a tanár tudja, hogy a diákja füvezik, és emiatt ad neki rosszabb jegyet.

Rovatok