Index Vakbarát Hírportál

Nyomorban születik a legtöbb gyerek

2014. szeptember 15., hétfő 16:21

A Global Post készített egy infografikát, ami a világ egyes országainak átlagéletkorát mutatja be több térképen. Az adatokat a CIA World Factbookból szerezték, így nem meglepő, hogy a mostani adatok is a nyugati társadalom elöregedését, illetve a születésszám visszaesését mutatják, hasonlóan számos más elemzéshez.

Ha megnézzük a világ minden országát megmutató térképet, láthatjuk, hogy a demográfiai megoszlásban fokozatosak az átmenetek – csupán Afganisztánban valamivel alacsonyabb az átlagéletkor, mint a környező országokban.

A legfiatalabb kontinens Afrika: a legalacsonyabb átlagéletkorú országok közül 15 itt található. Éles a kontraszt a 46,1-es japán, illetve a 15,5-ös ugandai átlag között. Az életkori különbségek más-más problémákat okoznak: Afrika a saját kilátástalanságát és a nyomort termeli újra, míg a nyugati országok elöregedése a szociális ellátórendszerek összeomlásával fenyeget.

Magyarországon az átlagéletkor 41,1 év; ezzel nagyjából egálban vagyunk a környező országokhoz képest. Az európai korelnökök a németek; náluk ugyancsak 46,1 év az átlagéletkor, mint Japánban.

Rovatok