Index Vakbarát Hírportál

A NASA felől meg is dögölhetünk

2014. szeptember 16., kedd 10:29

Az amerikai kongresszus 36 millió dollárt biztosított a NASA-nak; ennyiből kellett volna kiépíteniük egy meteorvédelmi rendszert, ami a Földre veszélyes, 140 méternél nagyobb átmérőjű meteorok 90 százalékát figyelemmel kísérheti.

A most elvégzett belső vizsgálat szerint a kitűzött célt nem sikerült teljesíteni, pedig az elmúlt tíz évben a tízszeresére, négyről negyvenmillió dollárra növelték az erre fordítható keretet.

A NASA 1998 óta több mint 100 millió dollárt költött meteorvédelemre. Idén júniusra sikerült 11230 NEO-t azonosítaniuk; ezek közül 862 a legnagyobb aszteroidák közé tartozik. Ez viszont még mindig csak a 10 százaléka a 140 méternél nagyobb meteoroknak.

Aszteroida? Az meg kinek árt?

Földhöz közeli objektumnak (Near-Earth Objects, NEO) számít minden olyan égitest, ami a Föld 45 millió kilométeres vonzáskörzetében halad el. A 140 méteres átmérő az égitest veszélyességét jelzi; a Föld igencsak megsínylené, ha egy ekkora aszteroidával ütközne. Elég a cseljabinszki meteorrajra, vagy a dinoszauruszokat is kiirtó aszteroida becsapódására gondolni.

Az ügynökség rosszul koordinált, rosszul irányított, kevés emberrel lefolytatott projektje sikertelen volt – áll a 32 oldalas jelentésben, amit a NASA belső ellenőre, Paul Martin tábornok írt. Martin szerint a NASA csak a szóban forgó földközeli objektumok 10 százalékát azonosította, így valószínű, hogy az ügynökség nem fogja 2020-ra azonosítani a veszélyes égitestek 90 százalékát, ahogy eredetileg tervezték. Martin szerint a fő problémát az alábbiak okozták:

A NASA már ismeri az 1 kilométernél nagyobb átmérőjű, Földhöz közeli égitestek 95 százalékát, vagyis a legveszélyesebb objektumokat ismerik. Az aggodalomra viszont minden okuk megvan. 66 millió éve egy Mexikóban becsapódott, nagyjából 10 kilométer átmérőjű aszteroida globális klímaváltozást okozott; egyesek szerint ez okozta a dinoszauruszok kihalását is. És akkor még nem beszéltünk a harminc atombomba erejével a légkörbe csapódó cseljabinszki meteorrajról, ami épületeket rongált meg és több mint ezer embert megsebesített.

A belső ellenőrzés után azt javasolták a NASA-nak, hogy legalább hat fővel növeljék meg a projekten dolgozók létszámát, illetve koordinálják a projekteket az amerikai, nemzetközi és magánfinanszírozású űrügynökségekkel.

Rovatok