Index Vakbarát Hírportál

Tudjuk, mikor festettek egy 140 éves képet

2014. szeptember 17., szerda 17:22

Ismeri Claude Monet festményét, A felkelő nap impresszióját? Könnyen lehet, az egyik leghíresebb impresszionista festményről van szó. És azt tudta, hogy Monet valószínűleg 1872. november 13-án, 7 óra 35-kor dolgozta ki a kép pontos fényviszonyait? Mert a Texasi Egyetem egyik asztrofizikusa, Donald Olson professzor ezt is kiszámolta.

Ez nem vicc. Az MTI azt írja, az eredményeket a párizsi Marmottan-Monet Múzeum új időszaki kiállításán, a Monet impresszionista napfelkeltéje című tárlat katalógusában is feltüntetik.

De honnan jött a pontos dátum?

A Le Havre-i kikötőt ábrázoló festményt 1874-ben állították ki; a címből ered az impresszionizmus szó is, amit Louis Leroy műkritikus fogalmazott meg. A szakértők máig vitáznak arról, hogy a festmény 1872-ben vagy 1873-ban készült, és abban sincs egyetértés, hogy Monet a hajnali, illetve az alkonyati fény színhatásait örökítette meg. 

Olson a vizsgálathoz elemezte a Le Havre-ról fellelhető összes korabeli fotográfiát, hogy rekonstruálja a festő hotelszobájából feltáruló látképet, illetve megismerje a különböző napszakokra jellemző fényviszonyokat. A következőkre jutott:

Rovatok