Index Vakbarát Hírportál

Konyakban pácolták Chopin szívét

2014. szeptember 18., csütörtök 13:46

Szakértők megvizsgálták Fryderyk Chopin zeneszerző szívét, és megállapították, hogy a tuberkolózis, illetve más tüdőbetegségek nyomai is kimutathatók rajta – írja az MTI. A mostani vizsgálat eredménye alátámasztja a Chopin halálakor, 1849-ben kiadott párizsi orvosi jelentést; eszerint a lengyel születésű zeneszerző halálát tuberkulózis okozta.

Chopint Párizsban temették el, de a szívét Varsóba vitték, mivel itt nőtt fel, és ez egyébként is megfelelt a romantikus korszak szokásainak. A szívét tartalmazó urnát a zeneszerző nővére vitte haza Lengyelországba Párizsból 1850 körül, de csak 1880-ban helyezték el a Szent Kereszt-székesegyházban. Azóta itt őrzik egy lepecsételt kristályüvegben, egy díszes oszlop belsejében.

A szívet április 14-én, kívülről, beavatkozás nélkül szemlélték meg a szakértők. Tadeusz Dobosz törvényszéki orvosszakértő azt nyilatkozta, hogy Chopin szíve kiváló állapotban van. Dobosz szerint a vizsgálatra azért volt szükség, mert egyes történészek kétségbe vonták, hogy a befalazott üvegben valóban benne van-e Chopin szíve. A mostani vizsgálat eloszlatta a kétségeket.

A szívet tartalmazó üvegedényben lévő konzerválófolyadék színéből konyakra lehet következtetni. Dobosz szerint ez volt a kor legerősebb szeszes itala, és konzerválási célokra is használták. A szemle után a szakértők viasszal ismét lepecsételték az üvegedényt, és közölték, hogy a legközelebbi vizsgálatra leghamarabb 2065-ben kerülhet sor. 

Mégsem cisztás fibrózis volt?

Michal Witt genetikus professzor elmondta, hogy a szív jelentősen megnagyobbodott, ami tüdőbetegségből eredő légzési problémákra utal; tuberkulózisos gümők is láthatók a szerven. Witt nem spekulált rajta, hogy milyen egyéb baja lehetett a gyakran betegeskedő Chopinnek, de amikor 2008-ban engedélyt kért, hogy megnézhesse Chopin szívét, még azt nyilatkozta, hogy a zeneszerzőnek cisztás fibrózisa lehetett.

Rovatok