Index Vakbarát Hírportál

Tokió folytatná a bálnavadászatot

2014. szeptember 19., péntek 13:00

Japán bálnavadászati programjának jövő évi újraindítása ellen foglalt állást csütörtökön a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) közgyűlése. Tokió ennek ellenére is folytatni fogja a tudományos célú vadászatot – írja az MTI.

A négynapos konferencia egyik legfontosabb témája a tudományos célú japán bálnavadászat újraindítása volt. Új-Zéland viszont határozattervezetet fogalmazott meg, amelyben ebben követelték, hogy Tokió új bálnavadászati programját annak fenntarthatósága szempontjából vizsgálják meg az IWC kutatói.

A delegáltak 35:20 arányban úgy döntöttek, hogy Japánnak tartania kell magát a hágai Nemzetközi Bíróság márciusi ítéletéhez, amelyben a testület illegálisnak minősítette Tokió egyik korábbi, hasonló célú bálnavadászati programját. A döntést azzal indokolták, hogy Japán nem tartotta be a megfelelő tudományos sztenderdeket.

A japán küldöttség vezetője a határozat közzététele után bejelentette, hogy 2015-ben ennek ellenére is folytatni fogják a bálnavadászatot az Atlanti-óceánon. Több állatvédő szervezet máris elítélte Tokió döntését – valószínű, hogy ezt világszintű tiltakozás fogja követni.

Még üzletnek sem jó

A bizottság 1982-ben rendelt el máig érvényes moratóriumot a kereskedelmi célú bálnavadászatra. Hivatalosan csak Norvégia és Izland folytat kereskedelmi bálnavadászatot; az előbbiek tiltakozást nyújtottak be a moratórium ellen, Izland pedig épp a döntés miatt lépett ki az IWC-ből. Japán úgy próbált meg kibúvót keresni, hogy kutatási célú bálnavadászatra hivatkozott, amit a szervezet bizonyos megkötésekkel engedélyez.

Egyes politológusok szerint Japán nem gazdasági okokból kerüli meg a vadászati moratóriumot, hanem mert környezetvédelmi szempontból nem tartják indokoltnak a tiltást, csak a nyugati országok kulturális szempontok alapján meghozott korlátozásaként gondolnak rá. A feltételezést az is alátámasztja, hogy a japán bálnavadászati program egyébként évek óta veszteséges.

Rovatok