Index Vakbarát Hírportál

A gyíklényekben jobban hiszünk, mint a Bibliában

2014. szeptember 23., kedd 12:17

Ön miben hisz? – tettük fel önöknek az indiszkrét kérdést néhány hete, hogy aztán hosszasan turkáljunk a legbensőbb magánügyeiben, rákérdezzünk a meggyőződésére vallással, túlvilággal, asztrológiával, ezotériával vagy éppen az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatban. Kérdőívünket több mint 15 ezren töltötték ki, éppen csak pár százzal többen, mint a 2010-ben éve végzett, hasonló kutatásunkét. Mivel a kérdések nagy része hasonló, sőt ugyanaz volt, külön érdekes volt megfigyelni, mi változott az egyszeri Index-olvasó hitében az elmúlt négy év alatt.

Bár csábító a gondolat, hogy most megmondjuk a tutit arról, miben hisznek a magyarok úgy általában, azért gyorsan szögezzük le, hogy felmérésünk sokkal inkább játék, mint tudományos kutatás. Bár a mintánk messze nagyobb volt, mint amivel közvélemény-kutatók szoktak dolgozni, abszolút nem reprezentálta az ország teljes lakosságát – példának okáért a kitöltők között az országos átlaghoz képest sokkal több volt a férfi, a budapesti, a 18–40 év közötti korosztályba tartozó és az egyetemi végzettségű.

Hiszek egy Istenben, de egyre kevésbé

A kormány négy és fél éve szimbolikus (emlékszik még valaki az Alaptörvény preambuluma körüli balhéra?) és nagyon is gyakorlatias (hittanoktatás és társai) ügyek sorozatával igyekszik minél erősebben hangsúlyozni, hogy egyrészt igenis létezik olyan dolog, hogy KDNP, másrészt Magyarország keresztény ország, ha a fene fenét eszik is. A 2001-es és 2011-es népszámlálási adatok azt mutatták, hogy ennek vajmi kevés foganatja van, és a mi két felmérésünk – amelyek között pontosan egy Fidesz-ciklus telt el – is ezt támasztja alá. Az Index-olvasóknak nagyjából a fele hívő, ennek a csoportnak a túlnyomó többsége azonban csak Istenben hisz, az egyházban nem. Majdnem 40 százalék vallja azt, hogy a maga módján hisz Istenben, míg a templomba is járók aránya 15 százalék alá csökkent (négy éve még majdnem 20 volt). Megdöbbentő adat, hogy a templomjáró keresztények alig kétszer annyian vannak, mint a nem keresztény vallásokat követők.

 

Ez a szűk kör sem fedi le pontosan az igazi, hardcore vallásosak rétegét. Ebbe a kategóriába azokat soroltuk – és most kicsit előre fogunk szaladni –, akik a későbbi kérdéseknél a bibliai teremtéstörténetet támogatták az evolúció helyett, illetve akik a túlvilágot firtató kérdésben a poklot és a mennyországot vagy vallásos metaforaként, vagy valós, fizikailag létező helyként fogadták el. Ez a csoport négy éve még tízszázalékos volt, mára azonban

HAT SZÁZALÉK ALÁ

csökkent. És ahogy a trendek kinéznek, ezen a közeljövőben az sem fog változtatni, ha papok potyognak az égből. Csak hogy érzékeljük, mennyire alacsony is a mintakeresztények aránya, íme pár dolog, amiben a kérdőívünk kitöltői erősebben hisznek, mint a Bibliában:

Népszerű a lélekvándorlás

Na de ha a kereszténység visszaszorul, mi jön a helyére? Az ateizmus? Felmérésünk szerint nem. Bár enyhén növekedett a mindenféle felsőbb hatalom létét elutasítók (és ezzel párhuzamosan a halál utáni életben nem hívők) aránya, a legnagyobb ugrást a lélekvándorlás népszerűsége produkálta, az újjászületésben hívők már többen vannak, mint akik a keresztény mennyországban és pokolban hisznek, akár szó szerint, akár átvitt értelemben! Úgy tűnik, egyre igazabb a négy évvel ezelőtti felmérésünk egyik fő tanulsága:

ISTENBEN HISZÜNK, AZ ÖRDÖGBEN NEM
 

Az evolúció körüli vitát eközben lassan megnyerni látszik a tudomány, annak ellenére, hogy olykor maga Semjén Zsolt nyilatkozik a témában ritka nagy okosságokat. Az evolúció elmélete mögé 69% sorakozott fel (négy éve az arányuk 63% volt), de eközben csak a bibliai teremtéstörténet híveinek száma csökkent, az intelligens tervezettség teóriája továbbra is erős, majdnem az emberek negyede támogatja.

 

Nem érezni viszont a racionalitás előretörését az asztrológiával kapcsolatban, szinte százalékra pontosan megismétlődtek a négy évvel ezelőtti eredmények: kb. 60% nem hisz a horoszkópban, 5-6% igen, a maradék pedig nem hiszi el, amit ír, de azért szereti elolvasni.

 

Hát ezért nagy biznisz az ezotéria

Csodálkozott valaha azon, hogy miért van annyi ezoterikus tanokkal foglalkozó könyv a könyvesboltokban? Miért lepik el a facebookos üzenőfalát rendszeresen az ismerősei által megosztott cikkek arról, hogy a héten éppen mi gyógyítja a rákot? Felmérésünkből világosan látszik, mekkora az igény arra, hogy a tudomány bonyolult válaszai helyett könnyen fogyasztható (még ha ennek az az ára is, hogy hajmeresztően logikátlan) megoldásokat kapjanak az emberek a problémáikra. Ha az ezotériában és áltudományokban hívők aránya alacsonynak tűnik első pillantásra, szorozzák csak fel a százalékos értékeket egy tízmilliós piacra, és így ítéljék meg, mekkora is az üzlet benne. És itt jegyezzük meg, hogy a kérdőívünket kitöltők a nagy magyar átlagnál jóval iskolázottabbak (65% diplomás!) voltak.

 

A számok azt mutatják egyébként, hogy az ezoterikus tanok elfogadottsága, ha kis mértékben is, de csökkent négy év alatt. Az egyetlen látványos különbség a radiesztézia előretörése. A misztikus földsugárzásokban 2010-ben még alig 4% hitt, ez az arány mára megháromszorozódott – hogy miért, az egyelőre rejtély előttünk, ahogyan a szellemekbe vetett hit magas aránya is. Meglepően magas a támogatottsága pár olyan mozgalomnak is, amelyekre négy éve még rá se kérdeztünk, mint a homeopátia vagy az oltásellenesség.

Most jól lebuknak a tudjukkik!

Az összeesküvés-elméletek pszichológiájának kutatója szerint az ilyen teóriák elfogadottsága akkor nő, ha a politikai rendszerbe vetett általános társadalmi bizalom csökken. Mielőtt lejjebb görgetnének, tippeljék meg, hányan hisznek abban, hogy a világot a földönkívüliekkel szövetkezve uraló titkos háttérhatalom mérgekkel permetezi, és természeti katasztrófákat okozó szuperfegyverekkel terrorizálja a lakosságot.

 

Bár a százalékok meghökkentően magasnak tűnnek, valójában egészen jól egybevágnak a tudományos kutatások eredményeivel, amelyek azt mondják, Magyarországon nagyjából a társadalom harmada hisz az összeesküvés-elméletekben. De vajon kik ők? A szociológiai kutatások szerint a konspirációs teóriák támogatása olyan terület, ahol nem számít a kor, a nem, a lakóhely, az iskolázottság. Ezt a mi adataink is megerősítették, alig pár százalékos különbségek jelentek csak meg a különféle demográfiai csoportoknál. Három olyan, jól meghatározható kört találtunk, ahol látványosan alacsony vagy magas volt az összeesküvés-hívők aránya (már ha a pártszimpátiával nem számolunk, de arról majd később):

Miben hisz a fideszes?

Kormányváltás az Indexen

Ha már rákérdeztünk a pártszimpátiára, adja magát, hogy az összes többi kérdéstől teljesen függetlenül, a témánkba egyáltalán nem vágó módon megnézzük, hogyan áll a politikai oldalak népszerűsége az Index-olvasók körében. Emlékeztetőül, a friss közvélemény-kutatási adatok (Ipsos, augusztus) a teljen magyar népességre most ezt mutatják (a három baloldali pártot az egyszerűség kedvéért összevontuk):

  1. Egyik sem: 34%
  2. Fidesz: 33%
  3. Baloldal együtt: 18%
  4. Jobbik: 12%
  5. LMP: 3%
 
Ehhez képest az Index-olvasók így szavaznának:    
  1. Egyik sem: 52%
  2.  Baloldal együtt: 15%
  3.  LMP: 13%
  4.  Fidesz: 12%
  5.  Jobbik: 8%

Vagyis olvasóink körében még az országos átlagnál is sokkal magasabb a pártokból való kiábrándultság, nagyon népszerűtlen a Fidesz, közepesen a Jobbik, kicsit a baloldal, és szárnyal az LMP.

A kérdőívben a pártszimpátiára is rákérdeztünk, így azt is meg tudjuk tippelni, miben hisz az egyszeri fideszes, jobbikos, LMP-szavazó vagy éppen baloldali.

A két sorral fentebb feltett kérdésre például abszolút nem meglepő a válasz: Orbán Viktorban és Istenben (ebben a sorrendben, elvégre 20% Isten létezését sem fogadja el, míg a miniszterelnökét nyilván igen). A fideszesek között az átlagnak majdnem a háromszorosa volt a templomba járók aránya, míg az ateistáké a fele, a nem keresztény vallást követőké pedig a harmada. Ugyanez a trend figyelhető meg az evolúcióba vetett hitnél is: csak a fideszesek fele hisz Darwinnak, és az átlagnál majdnem háromszor többen hisznek szó szerint a bibliai teremtés történetében. Az ezoterikus (ál)tudományokra az átlagnál picit kevésbé fogékonyak a fideszesek, az összeesküvés-elméleteknél pedig csodásan megmutatkozik a Békemenet „nem leszünk gyarmat” mantrájának hatása meg a köztévé híradójának Bilderberg-csoportozása. Az összes konspirációs teóriára pontosan az átlag támogatási arányait mutatják a Fidesz hívei, kivéve a világot irányító titkos háttérhatalmat, aminek jelentősen magasabb az elfogadottsága (29% helyett 41%).

A baloldal ennek szinte törvényszerűen az ellentéte, náluk látványosan magas az ateisták és alacsony a hívők száma. Annyira, hogy a kérdőívünk tanúsága szerint a baloldal szimpatizánsai között több a nem keresztény vallás követője, mint a templomba járó keresztény. Ennek megfelelően az evolúció elméletének elfogadottsága is jóval átlag feletti (78%), az ezotériánál és asztrológiánál viszont éppen csak kicsivel átlag alatti arányok látszanak, mintha itt már nem lenne olyan erős a baloldali materialista világszemlélet. Az összeesküvés-elméleteknél aztán visszatér a racionális világnézet: itt a baloldaliak látványosan nem támogatják az egyes teóriákat, esetenként az átlag fele alatt van egy-egy összeesküvésnél a baloldali hívők aránya. Az LMP-nek nem is szentelünk külön bekezdést, a szimpatizánsaik hitkérdésekben minimális eltérésekkel hozták a baloldaliak átlagát majdnem minden kérdésnél. Az egyetlen különbség, hogy náluk azért nincs olyan sok ateista, és nem annyira kevés a templomba járó.

HAARP-osok klubja

A Jobbik esetében közhely, hogy a híveik minden bokorban zsidó világ-összeesküvést látnak, de a válaszaikból kirajzolódó ideológiai turmix ennél kicsit összetettebb. Gondolta volna például, hogy hiába van kereszt a logójukban, és hivatkoznak folyton keresztény értékekre, a Jobbik hívei alig járnak többet templomba az átlagnál? Viszont kiugróan magas náluk a „magam módján” vallásosak aránya (49%), ez valószínűleg a „Jézus is magyar volt, a piramisokat a székelyek építették” iskola megjelenése a Pilisbe rejtett Föld-szívcsakrával súlyosbítva. Látványosan sokan (a jobbikosok harmada) hisznek a kreacionizmusban, és szintén magas (41%) azoknak az aránya, akik ugyan nem hisznek a horoszkópban, de kíváncsiságból azért elolvassák. Erre logikus magyarázatot egyelőre nem találtunk, mindenesetre nem lennénk meglepődve, ha a Kuruc.info a piaci résre rámozdulva horoszkóprovatot indítana, aktualizált csillagjegyekkel, mondjuk a Vízöntő helyett Turullal, a Bak helyett meg Csodaszarvassal. A Nyilas maradhat.

Az ezotéria eddigi pártsemlegességébe apró zavart hoz, hogy két területen az átlag duplája a támogatók aránya a jobbikosoknál. Az egyiket könnyű kikövetkeztetni: az oltásellenesség (hiszen jól tudjuk, kik és miért mérgezik a gyermekeket az úgynevezett „védőoltásokkal”!), a másikat sose találnák el: a szellemek, amikben a jobbikosok negyede hisz. Az összeesküvés-elméleteknél pedig annak ellenére, hogy azt hittük, fel voltunk készülve mindenre, egészen sokkoló számokat kaptunk:

És itt újra szögezzük le a tényt: bár a statisztika szerint a kérdőívet kitöltők között a Jobbik-szimpatizánsok között volt a legalacsonyabb a diplomások aránya, még náluk is olyan csoportról beszélünk, aminek több mint a fele egyetemet végzett.

Rovatok