Index Vakbarát Hírportál

Einsteinnek már megint igaza volt

2014. szeptember 23., kedd 15:07

Fizikusok nemzetközi csoportja megerősítette Albert Einstein speciális relativitáselméletének egyik fontos előrejelzését, méghozzá soha nem látott pontossággal. Egy német részecskegyorsító kísérletei megerősítettették, hogy 

az idő lassabban halad egy mozgó óra számára, mint egy egy helyben lévőnek.

A jelenséget magyarul idődilatációnak hívják, elméletben már régóta ismert, de eddig nem sikerült bizonyítani kísérlettel. A hatás lényege, hogy az, aki mondjuk egy nagy sebességű rakétán utazik, sokkal lassabban öregszik, mint a Földön hagyott társai. Néhány tudós kételkedik ebben, de a jelenséget leíró matematika alapvető a mai fizikai elméletekhez. 

A friss eredményeket bemutató tanulmány szeptember 16-án jelent meg a Physical Review Lettersben: 15 év munkáját összegzik nemzetközi munkában. A kutatók összehasonlítottak két órát: egy egy helyben lévőt és egy mozgásban lévőt. Ehhez az Experimental Storage Ring nevű részecskegyorsítót használták. 

A mozgó óra persze csak jelképes: valójában lítium-ionokról van szó, amelyeket a fénysebesség harmadára gyorsítottak. Ezután megmérték az átmeneteket a lítiumoknál, ahogy az elektronok a különböző energiaszintekre kerültek. Az átmenetek frekvenciája volt az óra ketyegése. 

Ez sokkal pontosabb eredményt adott, mint egy korábbi, 2007-es tanulmány, amit szintén ők végeztek. A tanulmány szerzője, Gerald Gwinner fizikus szerint az eredményeik ötször jobbak, mint a korábbiak, és 50-100-szor jobbak, mint minden más korábbi megoldás. 

Az eredménynek van gyakorlati oldala is: a GPS-ek pontosabbak lehetnek, hiszen ők is a Földtől eltérő helyen mozognak. Az európai űrügynökség 2016-ban a nemzetközi űrállomáson le akarja tesztelni a mostani kutatás eredményeit.

Rovatok