Index Vakbarát Hírportál

Máig mérgezi a rovarokat a fukusimai sugárzás

2014. szeptember 23., kedd 14:00

A radioaktívan szennyezett táplálékok valószínűleg sokkal veszélyesebbek, mint azt korábban gondoltuk, legalábbis rovatoknál. A megsérült fukusimai reaktorok mellől gyűjtött lepkelárvák sokkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek valamilyen fizikai abnormalitástól, és sokkal alacsonyabb volt a túlélési esélyük, mint a szennyezésmentes táplálékot fogyasztó társaiké – állapították meg japán kutatók. Eredményeik alapján a terület még jó ideig veszélyes marad.

A 2011-es katasztrófában rengeteg sugárzás jutott ki, nagy része az óceánba. Az embereket biztonságban evakuálták, és minimális mértékben tették ki őket a sugárzásnak. A helyi vadvilág viszont kívülről is kapott a sugárzásból és belülről is a szennyezett táplálékforrásokból. 

Joji Otaki, a japán Ryukyus Egyetem biológusa és kollégái lepkéket gyűjtöttek a területről, akiken aztán kísérleteket végeztek. A laboratóriumi kísérletek megerősítették, hogy a sugárzásnak kitett egyedeknek sokkal alacsonyabb a túlélési esélye, sokkal kisebb például a szárnyuk.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a radioaktivitás kis koncentrációban is rombolhat. A kutatók 16-20 hónappal a katasztrófa után 59-1760 kilométer távolságból is gyűjtöttek lepkéket. Az eredmény itt is egyértelmű: ahogy nőtt a sugárzás, a túlélési esély csökkent. Az alacsony sugárzás (100 Bq/kg) ugyanúgy veszélyt jelent, mint a magas – írták a BMC Evolutionary Biology című szaklapban a kutatók.

Rovatok