Index Vakbarát Hírportál

Furcsa, új típusú agysejteket találtak

2014. szeptember 24., szerda 10:18

Német idegtudósok új formájú agysejtet találtak, funkciójában egyelőre nem biztosak. Az idegsejtek sokféle formájúak és méretűek, az alapokban azonban megegyeznek: a sejt testéből nyúlnak ki a dendritek és az axonok. A dendritek észlelik a többi idegsejttől érkező jeleket, és továbbítják a testnek, a továbbításért pedig az axonok felelősek.

Alapesetben így működik, viszont a most felfedezett sejtek különbözőek, a folyamat pedig egyelőre nem ismert. Ezekben a sejtekben a jelek kihagyják a testet, egyenesen a dendritekből az axonokba haladnak. 

„Több mint a sejtek felében az axon nem a sejt testéből indul, hanem a lejjebb lévő dendritből” – mondta a kutatás vezetője, Christian Thome, a német Heidelberg University idegtudósa. Az új sejteket az egerek agyában fedezték fel, a hippokampuszban, amely a memóriáért és a tájékozódásért felelős. Az emberekben ugyanez a struktúra megfigyelhető.

A különleges kapcsolódásokat fluoreszkáló vörös fehérjékkel térképezték fel, és fényimpulzusokkal aktiválták őket. Az eredmények szerint még a legkisebb behatás is aktiválta az így kapcsolódó idegsejteket. Az eredményeket a Neuron című szaklapban publikálták.

Rovatok