Index Vakbarát Hírportál

Látta már, mi történik egy rakéta belsejében?

2014. szeptember 25., csütörtök 16:46

Rengetegszer láttuk már, mi történik, mikor útnak indítanak egy űrrakétát: a szikraeső begyújtja a hajtóművek fúvókán át kiáramló gázokat, az így keletkező tolóerő pedig a levegőbe emeli a meghajtáshoz szükséges anyagokat is tartalmazó, hatalmas tartályokat. De vajon mi történik közben az üzemanyagtankban?

A Popular Science találta meg a Youtube-ra korábban feltöltött videókat, amiket a NASA még 1966-ban készített. Az Apollo-programban dolgozó mérnökök egy Saturn 1B rakétára szereltek fel olyan kamerákat, amik az üzemanyagtartály belsejét mutatták. Jól látszik, hogy a Wernher von Braun által tervezett, kerozin és folyékony oxigén keverésével működő rakéta belsejét milyen különlegesen alakították ki.

Saturn 1 (SA-5) Camera Inside Kerosene Tank

Nemcsak a két hajtóanyagot a keveredés előtt tároló tankok elrendezése különleges (négy tárolta az oxigént, négy a kerozint, és ezek fogták közre a hossztengelybe szerelt fő oxigéntankot), hanem az is, hogy külön arra is figyelni kellett, hogy speciális áramlásgátlókkal csökkentsék a folyékony üzemanyag kavargását és rázkódását.

A filmen látszik, ahogy szép lassan fogyni kezd a kerozin a tankból, aztán a felvétel legvégén az is kiderül, mi történik, mikor lekapcsolják a rakétát. A maradék üzemanyag a hirtelen lassulástól a tank aljáról a tetejére fröccsen, aztán pedig lebegni kezd a visszazuhanó gyorsítófokozatnál fellépő szabadesés miatt.

Rovatok