nono

Index Vakbarát Hírportál

Megjöttek az indiai Mars-szonda első képei

2014. szeptember 25., csütörtök 13:49

Az indiai Mars-szonda visszaküldte első fotóit a bolygóról, amin látszik kráterek által szaggatott felszíne. Az indiai űrügynökség (Indian Space Research Organisation - ISRO) a Facebook-oldalára töltötte fel a narancssárga felszínt és fekete lyukakat mutató, 7300 kilométeres távolságban készült fotót. A képet kirakták a Twitterre is, „jó itt a kilátás” képaláírással.

Az eszközért felelős tudósok szerint a Mars Orbiter tucatnyi fotót készített, és minden rendben működik rajta. A színes kamerát nem sokkal a pályára állás után kapcsolták be. A tervek szerint fotókat készítenek majd a bolygó két holdjáról is.

Az első ázsiai

A szonda egyébként szerdán állt Mars körüli pályára. A sikeres kísérlettel India betört a Mars-kutató országok és ügynökségek nem túl népes, három tagot számláló elitklubjába, és egyben az első olyan országgá vált, amelynek első próbálkozásra sikerült végrehajtania egy marsi űrmissziót.

Az indiai űrkutatókat dicséri az űrszonda olcsósága is: a saját technológiával készült űreszköz összerakására mindössze 72 millió dollárt költöttek, szemben például a két napja Mars körüli pályára állított amerikai Maven űrszondával, amely nagyobb ugyan, de majdnem tízszer ennyibe, 670 millió dollárba került, írja az MTI.

Az űrszonda a bolygó körül fog keringeni hat hónapon át. Az öt napelemmel ellátott MOM műszerei adatokat fognak gyűjteni, amelyek révén többet tudhatunk meg a marsi időjárási viszonyokról, s talán arról is, hogy mi lett a jelentős mennyiségű vízzel, amely több milliárd évvel ezelőtt feltehetően létezett a bolygón. A Marsnak korábban sűrűbb volt a légköre, amely alkalmas volt arra, hogy víz legyen a felszínén. Egy jelentős éghajlati változás következtében azonban légköre nagy része a világűrbe szökött. 

A Marsot jelenleg a NASA két Mars-járója és három orbitális pályán keringő műholdja, valamint az Európai Űrhivatal szondája kutatja. Ehhez a flottához csatlakozott a MOM. Az eddigi marsi űrmissziók több mint a fele – 41-ből 23 – kudarcot vallott. Tizenöt évvel ezelőtt Japán is próbálkozott, de sikertelenül. Az Egyesült Államok először 1964-ben, a néhai Szovjetunió 1971-ben, az Európai Űrkutatási Ügynökség pedig 11 évvel ezelőtt hajtott végre sikeres marsi űrmissziót.

Indiának amúgy nincs előkészületben új Mars-missziója, a hírek szerint az ottani űrhivatal munkatársai most egy holdjárón dolgoznak. Az ország 2008-ban állított pályára egy szondát a Hold körül, valószínűleg annak folytatása lesz a következő küldetés.

Rovatok