Index Vakbarát Hírportál

Nem nyílt ki egy napelem, kétségessé vált a leszállás

2014. szeptember 26., péntek 01:18

Nem nyílt ki a csütörtök este felbocsátott, majd sikeresen Föld körüli pályára állított Szojuz űrhajó egyik napeleme, ezért kétségessé vált, hogy a három asztronautát szállító űrhajó az eredeti ütemterv szerint, hat órán belül tud-e csatlakozni a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

A Szojuz űrhajót gyártó Energija rakéta- és űrkutatási vállalat egyik névtelenül nyilatkozó illetékes megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a két napelem egyike nem nyílt ki. Néhány órán belül derül ki, hogy az űrhajó az eredetileg tervezett rövidített menetrend szerint, azaz hat órán belül vagy pedig csak két nap múlva tud csatlakozni az ISS-hez - közölte.

A moszkvai repülésirányító központ egyik illetékese közölte a Ria Novosztyi hírügynökséggel, hogy a napelemen kívül minden más hibátlanul működik, és az asztronauták közérzete is jó.

A kazahsztáni Bajkonurból helyi idő szerint péntek éjfél után felbocsátott Szojuz űrhajó, a start után mintegy tíz perccel állt Föld körüli pályára. Az eredeti terv az volt, hogy az űrhajó az újabban alkalmazott rövidített menetrend szerint, a felbocsátás után mintegy hat órával csatlakozik az űrállomáshoz. Ennek az eljárásnak az előnye az, hogy az űrhajósok szervezete nem a szűk űrhajóban, hanem a tágabb terű űrállomáson alkalmazkodhat a súlytalansághoz, amely körülbelül öt óra után fejti ki hatását az emberre.

Az űrhajó legénysége: Barry Wilmor amerikai, illetve Alekszandr Szamokutyjajev és Jelena Szerova orosz űrhajós. Húsz év után Szerova az első orosz nő, aki űrexpedícióban vesz részt. Az utolsó Jelena Kondakova volt - ő 1994-ben járt az űrben. Összességében Szerova a negyedik szovjet, illetve orosz űrhajósnő. Wilmornak és Szamokutyjajevnek ez már a második űrutazása.

Az asztronauták 169 napot fognak tölteni az ISS-en. Ez idő alatt számos feladatot és kísérletet kell végrehajtaniuk, Szamokutyjajev az ISS-en tartózkodó Makszim Szurajevvel együtt űrsétát is tesz majd.

Rovatok