Index Vakbarát Hírportál

A láthatatlanság tökéletes illúziója

2014. szeptember 29., hétfő 08:49

Láthatatlanná tévő műszert fejlesztett a Rochester Egyetem egy csoportja, bár ez így nem teljesen pontos. A tudósok valójában kis méretű tárgyakat nem mutató lencsesort fejlesztettek. A fejlesztés elég látványos és olyan egyszerű, hogy nagyjából 25 ezer forintból bárki elkészítheti a neten közzétett leírás alapján.

A megoldás lényege, hogy a szakemberek úgy állították össze a lencséket és úgy hangolták össze a fókuszpontokat, hogy azok a megfelelő szögből nézve úgy szórják szét és gyűjtsék össze a közéjük tett tárgyról, illetve a lencsesor végéről érkező fénysugarakat (vagyis a képet, amit látunk), hogy azok előbbi helyett csak az utóbbiról érkezzenek meg a megfigyelőhöz. A legegyszerűbb, ha megmutatjuk videón.

A kutatásban résztvevők szerint a megoldás egyedülálló, de nem csak azért, mert egyszerű és olcsó, hanem mert a korábbi, láthatatlanságot célzó találmányokkal szemben itt semmilyen káros anyag nincs, ráadásul az elrejteni kívánt tárgy külső tulajdonságait sem kell megváltoztatni.

Egyelőre csak néhány centiméteres tárgyakkal dolgoznak, de mint mondják, az eljárás határait az szabja meg, hogy mekkora lencsét bír legyártani és megfelelően felcsiszolni az üvegipar. A felhasználási lehetőségek végtelenek, bár a kritikus hangok szerint nehéz lesz rávenni az ellenséges seregeket, hogy hatalmas szemüvegekkel a fejükön küldjék harcba a katonáikat csak azért, mert az amerikaiak egy egyszerű, de hatalmas lencserendszerrel szeretnék elrejteni a tankjaikat.

Rovatok