Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon egyedülálló műtéttel, az anyaméhben operáltak meg ikreket Pécsen

2014. szeptember 29., hétfő 19:36

Az országban egyedülálló műtétet hajtottak végre nyáron a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, de a hírt csak azután közölték, hogy a beavatkozásnak köszönhetően egészségesen megszületett az ikerpár.

Molnár Gábor, a műtétet elvégző orvos a Bama.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy az ikerpárnál az úgynevezett iker-iker transzfúziós szindróma fordult elő, ami azt jelenti, hogy az egyik magzat a másiktól vért vesz el, és emiatt az egyik kicsi, a másik túl nagy lesz, végül pedig az esetek 90 százalékában a méhen belül meghalnak, vagy súlyos rendelleneségekkel születnek meg.

A klinika orvosai Hamburgban tanulták meg a módszert, amelynek során lézerrel zárják el a méhlepényi érösszeköttetéseket. A debreceni kismamán elvégzett első műtét nem sikerült, de a második igen, a kismama pedig annyira bízott az orvosokban, hogy végül az ikerpárt is a pécsi klinikán szülte meg Debrecen helyett. Az ikrek a 35. héten születtek meg: Zoárd 1980, Sámson 1730 grammal. (Fotójukat itt nézheti meg.)

Rovatok