Index Vakbarát Hírportál

Náci gázkamrák kerültek elő Lengyelországban

2014. szeptember 29., hétfő 15:42

Gázkamrák maradványaira találtak a régészek a kelet-lengyelországi Sobibor egykori náci koncentrációs táborának helyén. „Meglepődtünk a kamra méretén, és hogy milyen jó állapotban maradtak fenn a falai” – mondta Joram Haimi, a kutatásban részt vevő egyik régész.

Haimi szerint az ásatás színhelye „egy nagy felfordulás emberi csontokkal és hamuval, üveggel, fémmel és rengeteg szeméttel”. Az áldozatok személyes holmijából is sok minden előkerült, például ékszerek, parfümösüvegek és gyógyszeres dobozok.

Tavaly nyáron a régészek már találtak itt egy szökésre szolgáló alagút nyomait. A mostani felfedezéstől azt remélik, segít jobban megérteni a kivégzések folyamatát, és hogy addig is min mentek keresztül a foglyok. Ahhoz is közelebb vihet, hogy pontosabban meg lehessen határozni az áldozatok számát.

Az eddigi becslések 167 és 250 ezer közé teszik a sobibori gyilkosságok számát. Közülük a legtöbb nem sokkal az érkezés után történt, de néhány foglyot életben hagytak, hogy segítsenek a kamrák működtetésében. A tábor 1942-től működött, de 1943-ben, egy lázadás után lerombolták, később pedig egy aszfaltút épült rá.

A nyolc éve folyó ásatásokat a Jad Vasem nevű holokausztintézet, a Német–Lengyel Együttműködési Alapítvány és a Majdanek Állami Múzeum végzi.

Rovatok