Index Vakbarát Hírportál

Hawking: Van Istennél jobb magyarázat

2014. szeptember 30., kedd 11:47

Bár valószínűleg senkit nem fog meglepni, hogy a világegyetem születéséről alkotott tudományos vélemény kialakításában részt vevő tudósok egyik legismertebb tagja, Stephen Hawking nem hisz Istenben, azért jó, ha tudjuk, hogy ezt most már ő maga is kimondta.

Hawking az El Mundo című spanyol újságnak adott nyilatkozatot abból az alkalomból, hogy a tenerifei Starmus fesztiválon beszélt az univerzum eredetéről. A világhírű asztrofizikus szerint a világ keletkezése tudományosan megmagyarázható dolog, és ez a magyarázat nem egyeztethető össze semmilyen istennel vagy más, nagy hatalmú lénnyel.

„A modern tudomány előtti időkben természetes volt, hogy az emberek abban hittek, hogy Isten teremtette a világot, de most már sokkal meggyőzőbb magyarázat is rendelkezésre áll” – mondta Hawking.

Bár az Idő rövid története című, 1988-ban megjelent könyvében Hawking arról ír, hogy a tudomány lehetővé teszi, hogy megismerjük Isten gondolatait, a tudós az El Mundónak adott interjúban eloszlatta a félreértést. „Úgy értettem, hogy ha lenne Isten, már mindent tudnánk, amit ő tud. De nincs Isten. Ateista vagyok” – fogalmazott most már egyértelműen.

Hawking közismerten nem a vallás legnagyobb híve: egy korábbi beszédében azzal viccelődött, hogy vajon mit csinált ez a nagy hatalmú Isten azelőtt, hogy megteremtette volna a világot, három éve pedig a mennyországot nevezte olyan tündérmesének, amivel a sötéttől félő emberek nyugtatják magukat.

Rovatok