Index Vakbarát Hírportál

Plazmabuborék ölte meg az amerikai katonákat

2014. szeptember 30., kedd 11:36

Különleges légköri jelenség okozta annak az amerikai csapatszállító helikopternek a vesztét, ami még 2002-ben, Afganisztánban zuhant le, mert nem jutott el hozzá a bázis figyelmeztetése a közeli hegycsúcson rejtőzködő tálib erőkről.

A friss vizsgálati eredmény szerint a 12 évvel ezelőtti esetért nagyrészt a plazmabuborék nevű jelenség felelt. A kevéssé ismert képződmény akkor alakul ki, amikor a légkör felső rétegeiben a napsütés hatására leváló elektronok sötétedéskor próbálnak visszacsatlakozni a szabadon maradt atomokhoz. A NASA magyarázata szerint a visszacsatlakozás a lejjebb lévő légrétegekben azonban sokkal gyorsabban megy végbe, és mivel a plazma itt kevésbé sűrűbb, ilyenkor óriási buborékok szivároghatnak magasabb rétegekbe. Ezek az óriásbuborékok töltött részecskék tömkelegét tartalmazzák, és bár láthatatlanok, a rádióhullámok terjedését befolyásolni tudják.

Így történhetett, hogy a bagrami bázis ugyan elküldte a figyelmeztető rádióüzenetet a Takur Ghar környékén repülő helikopternek, az már nem jutott el a pilótákhoz. A zuhanásban heten haltak meg.

A most lezárult vizsgálat szerint viszont nem a száz kilométeres buborék volt az egyetlen tényező, a helikopter körül elterülő hegyvidék már eleve zavarta az üzenetek tiszta vételét. A buborék már csak az amúgy is gyenge jelek további csökkentéséhez járult hozzá, ezzel szinte teljes rádiócsendet teremtve a helikopter körül. A szakemberek most egy, a plazmabuborékok előrejelzését, követését és megfigyelését lehetővé tevő eszköz kialakításán dolgoznak, hogy a jövőben a hadsereg előre tudja, hol kell különösen nagy figyelmet fordítania a rádióüzenetek célba juttatására.

Rovatok