Index Vakbarát Hírportál

Viszlát, és kösz a mágneseket

2014. október 1., szerda 13:51

A delfin számos olyasmit tud, amire a legtöbb állat nem képes. Azt ugyan még nem sikerült bizonyítani, hogy tényleg szólnának-e nekünk, ha valaki el akarná pusztítani a Földet, de például Az emberszabású majmokon kívül ők az egyetlen állat, amely felismeri magát a tükörben. Egy kutatás most azt mutatta ki, hogy képesek érzékelni a mágnesességet is.

A tudósok hat palackorrú delfint vizsgáltak meg. Néhány hordóba mágneses neodímium tömböket tettek, míg másokba nem mágneses, de egyező alakú és sűrűségű tömböket, hogy hanglokációval ne lehessen megkülönböztetni őket. Ezután videóra vették a delfinek reakcióját. Az állatok mindig gyorsabban úsztak a mágneses hordók felé, ami arra utal, hogy érzékelték a mágnesességüket.

Erre a mágneses érzékelésre több másik faj, például teknősök, galambok, rágycsálók, rovarok, denevérek és a delfinekkel rokonságban álló szarvasok is képesek. Vannak arra utaló jelek, hogy a delfinek és a bálnák vándorlási útvonalának is köze lehet a Föld mágneses mezőjének, de eddig nagyon kevés kutatás vizsgálta ilyen szempontból ezeket az állatokat.

Az óceánban a mágneses mező nagyon jó módja lenne a navigációnak. Elég kézenfekvőnek tűnik, hogy a delfinek rendelkezzenek mágneses érzékkel

– mondta Dorothee Kremers, A Rennes-i Egyetem etológusa, aki a Naturwissenschaften című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője. Kremersék egyetlen korábbi tanulmányt találtak a témában. Eszerint a delfinek nem reagáltak a mágnesességre, de ez az eredmény megkérdőjelezhető, mert a résztvevő delfinek nem mozoghattak szabadon, és már ki voltak képezve bizonyos fajta reakciókra. A mostani kutatás ezekkel a tényezőkkel is számolt.

Az viszont még nem világos, milyen módon érzékelik a delfinek a mágnesességet. Feltételezések szerint a sejtjeikben található, magnetit nevű részecske lehet erre alkalmas, de ezt még nem bizonyított. Továbbá a kísérletben használt mágnesek jóval erősebbek voltak, mint a Föld mágneses mezője, ezért további kutatásra van szükség annak megállapításához, hogy valóban képesek-e ez utóbbit is érzékelni.

Rovatok