Index Vakbarát Hírportál

A szuperkristály, ami a levegőből veszi ki az oxigént

2014. október 2., csütörtök 13:19

A Dél-Dániai Egyetem munkatársai olyan kristályt hoztak létre, amiből elég egy vödörnyi, tehát nagyjából tíz liter ahhoz, hogy magába szívja egy átlagos méretű szoba levegőjében található összes oxigént. Ez önmagában még csak a tűzoltórendszerek fejlesztőinek lenne érdekes, de a kutatók szerint a tárolt oxigént szállítani is lehet, hogy aztán ott eresszék ki, ahol épp szükség van rá.

A kristály ráadásul többször is képes a mutatványra anélkül, hogy az oxigénfelszívó vagy -kieresztő képességei számottevően csökkennének. Afféle levegőszivacsként magába szívja az oxigént, és a kieresztéshez sem kell több, mint hogy kicsit megmelegítsük a kristályokat.

A speciálisan kialakított molekulaszerkezetű kristály alapja a kobalt, de ha ki akarnánk írni a nevét, az úgy nézne ki, hogy [{(bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2 * 2H2O, ahol az NH2bdc béta-amino-1,4-benzoldikarbonsavat jelent, a bpbp-t meg még nyomozzuk (az IUPAC-szabvány szerint amúgy 2,6-bis(N,N-bis(2-pyridylmethyl)-aminomethyl)-4-tert-butylphenolato). Ha a találmány beválik, az a hidrogén üzemanyagcellák iparágában jelenthet sok jót, illetve például az oxigénterápiára utalt betegek életét is megkönnyítheti, ha egy marék kristályt kell magukkal hurcoljanak a palackok helyett.

Javítás: A cikk eredetileg azt állította, hogy egy kanálnyi is elég egy szoba összes oxigénjének eltárolásához, de ez a téves információ a ScienceDaily cikke alapján került be, az eredeti közleményben már a vödör a mértékegység.

Rovatok