Index Vakbarát Hírportál

Igazságot a hullámzó felhőknek!

2014. október 3., péntek 09:10

Még hogy nincs új a nap alatt: könnyen lehet, hogy új felhőtípussal bővül az ezzel foglalkozó tudományág hivatalos jegyzéke. Gavin Pretor-Pinney felhőszakértő reményei szerint az általa csak undulatus asperatusnak, vagyis göröngyös felhőnek elnevezett képződmény lehet a legújabb, hivatalosan is elismert felhőtípus. Ez azért lenne nagy dolog, mert 63 éve ez lenne az első alkalom, hogy bővül a felhőlista, utoljára a cirrus intortus, vagyis a szabálytalanul görbülő pehelyfelhő-szálak kerültek fel.

Göröngyös felhők

Az általa szorgalmazott felhő valóban elég érdekes és látványos ahhoz, hogy önmagában is elismerjék. A döntés azonban a Meteorológiai Világszervezet kezében van, ők kezelik a Nemzetközi Felhőatlasz nevű kiadványt. Pretor-Pinneynek viszont saját felhőmegfigyelő szervezete van, Cloud Appreciation Society, vagyis nagyjából Felhőértékelő Társaság néven. A társaság honlapján a világ minden tájáról érkező, néha egészen különleges videók és fényképek vannak olyan felhőkről, amik egyik hivatalos felhőtípusba sem férnek bele. A társaság alapítója szerint fontos lenne a különleges felhőtípusok osztályozása és nyilvántartása is, ennek első lépése a hullámzó mozgást végző undulatus asperatus elismertetése.

A hullámzó felhők Pretor-Pinney szerint úgy jellemezhetők, mint a felhőalap közelében, a felhők alján kialakuló, kisebb területre jellemző, néha egészen kicsúcsosodó felhőformák, amiket a fényviszonyok és a felhőtakaró vastagságának változása egészen drámai látvánnyá formálhat.

Rovatok