Index Vakbarát Hírportál

Majom ilyet még nem tett úgy, hogy ember is látta

2014. október 7., kedd 09:23

Megszületni nem egyszerű, ezért is van, hogy az emberi faj a történelme során az épp aktuális fejlettségi szintjének megfelelően próbálta a lehető legjobban megkönnyíteni a dolgot. Az állatvilágban erre eddig nem láttak példát a tudósok, azonban most kínai tudósok egy csoportja egészen kivételes esetnek lehetett tanúja.

Egy csapatnyi langur majom egyik nőstény tagja épp elkezdett szülni, életében először. Az ötéves nőstény mögé egyszer csak odaállt a csoport egy másik, idősebb, korábban már sokszor szült nősténye, és bábaként segített fiatalabb társának.

A kínai kutatócsoport tagjai korábban több születést is megfigyeltek, de ott nem tapasztaltak hasonlót. A beszámoló szerint az idősebb nőstény teljesen tudatosan cselekedett, az épp ellő majom pedig azonnal elfogadta a segítséget. A bába korábban végig ott ült a vajúdó majom mellett, de csak akkor lépett oda, amikor a kis majom feje és válla már szabadon volt. Az ellés mindössze 18 másodperc alatt véget is ért, az idősebb majom kihúzta az újszülöttet, és magához ölelve rögtön nyalogatni kezdte. Amikor azonban az anya odafordult és szerette volna elvenni a kicsinyét, a bába azonnal, mindenféle ellenállás nélkül odaadta neki.

A szakemberek szerint korábban egy hasonló esetről volt feljegyzés, de az korántsem volt ilyen jól dokumentált, mint a mostani, kínai eset. Itt a megfigyelők végigfotózták az eseményeket. Mint mondják, valószínűleg ennél gyakrabban (de még mindig nagyon ritkán) esik meg az, hogy egy főemlős bábaként segít egy társának, de csak olyan fajoknál, ahol a nőstények nem rivalizálnak egymással. A makákók és páviánok nőstényei például inkább elrabolják egymás újszülötteit, semmint semmint segítenek egymásnak a szülésnél.

Rovatok