Index Vakbarát Hírportál

Itt nézze a vérbe borult Holdat, ne az égen

2014. október 8., szerda 18:36

Idén már másodszor örülhet a Föld egyik fele teljes holdfogyatkozásnak és az azzal járó vöröses Holdnak, amit október 8-án tapasztalhatnak Ázsia, Ausztrália, Amerika és a csendes-óceáni térség fölött.

Teljes holdfogyatkozás akkor történik , amikor a Nap, a Föld és a Hold egy vonalba kerül úgy, hogy a Föld van középen, így árnyékot vet a Holdra. A holdfogyatkozás második felében a Hold a Föld atmoszféráján átszűrődő és megtörő fény miatt kap vöröses színt.

Az október 8-i teljes fogyatkozás egy nagyon ritka, négyes esemény második része lesz, két éven belül ugyanis négyszer is teljes holdfogyatkozást lehet látni a Föld bizonyos pontjairól. Egy már lement április 15-én, kettő pedig jövőre jön majd, április 4-én ugyanott, ahol most, majd szeptember 28-én a csendes-óceáni térség keleti részén, Amerikában, Európában, Afrikában és Nyugat-Ázsiában.

Ilyen négyes holdfogyatkozásra ritkán van példa, az 1600-as és 1900-as évek között például 300 éven át nem is volt. Utoljára 2003-2004-ben láthattunk ilyet, míg a következőre 2032-33-ig kell majd várni.

Rovatok