Index Vakbarát Hírportál

Rehabilitálták a szexcsevegést

2014. október 9., csütörtök 16:09

Egy provokatív kutatás szerint a szexcsevegés, ami angolul sexting néven került be a szótárakba, teljesen normális tevékenység, része a mai gyermekek felnőtté válási folyamatának. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy valaki önszántából küldi-e a képeket, vagy mások kértek tőle fotókat. A Texas University kutatói azt is kimondták, hogy

a sextingnek néha dugás lesz a vége.

És éppen ez a lényeg! A szakértők erre hivatkozva mondják azt, hogy a szexcsevegés a normális tinédzserkori szexuális aktivitás része, és nem hozható összefüggésbe a résztvevők mentális állapotával. 

„Minden eddig kutatásban fiatalok különböző csoportjait vizsgálták, ahelyett, hogy ugyanazokat az embereket követték volna hosszabb időn át” - mutatott rá a hibákra Dr. Jeff Temple pszichológus professzor, a Texas University munkatársa. Emiatt nem volt teljesen tiszta, hogy a sexting a valódi aktus előtt, vagy az után jellemző. 

Temple és kollégái éppen ezért választottak más módszert: hat éven át követték texasi fiatalok egy vegyes összetételű csoportját. A résztvevőkkel időnként anonim kérdőívet töltettek ki, hogy megismerjék a sextinggel, szexszel és más egyéb dolgokkal kapcsolatos szokásaikat.

A vizsgálat második és harmadik évében elemezték az adatokat, és megpróbálták kitalálni, hogy a szexcsevegést követő évben tényleg szexelni fog-e az illető. Arra jöttek rá, hogy akik az előző évben meztelen képeket küldtek magukról, azok nagyobb valószínűséggel voltak szexuálisan aktívak, azokhoz a tinikhez viszonyítva, akik távol tartották magukat a sextingtől. A szexképek küldése és a kockázatos szexuális viselkedés közt nem találtak semmilyen kapcsolatot.

A tanulmány fontos része volt, hogy megkülönböztették egymástól az aktív és a passzív szexcsevegőket. Akik aktívak voltak, tehát önszántukból küldtek magukról meztelen képeket, azok már komfortosan mozogtak a szexualitás világában, szemben azokkal, akik csupán mástól kértek fotókat, vagy akiket mások vettek rá a szexcsevegésre.

A meztelen kép küldése egyértelmű üzenet a másik felé, hogy az ember nyitott a szexre, és készen áll arra, hogy az intimitás következő szintjére lépjen - állapították meg a kutatók.

A tizenévesek szexcsevegéséről szóló és a szexuális tevékenységek jövőjéről szóló tanulmányt a Pediatrics tudományos lapban publikálták.  

Rovatok