Index Vakbarát Hírportál

13 éves kislány készül a Marsra

2014. október 10., péntek 17:09

Alyssa Carson csak tizenhárom éves, de pontosan tudja az életcélját: ő akar lenni az első ember a Marson. Már kilenc éve erre készül: részt vett az amerikai űrhivatal mindhárom táborában, beszél angolul, spanyolul, franciául és kínaiul, és Twitteren lelkesíti a többi gyereket, amikor részt vesz a Nasa valamelyik rendezvényén.

Hogy miért akar egy kislány a Marsra menni? Mert az olyan hely, ahol más még nem járt. Carson nagyon elszánt, azt mondja, hogy a bukás szóba sem jöhet, és nem akar egyetlen olyan akadályt sem, amely meggátolhatja a marsi utat.

Annyira elkötelezett, hogy már a Nasa is komolyan veszi. „Tökéletes a kora ahhoz, hogy egy napon űrhajós legyen és a Marsra utazzon” - mondja Paul Foreman, az űrhivatal munkatársa a BBC-nek. „Pontosan azt teszi, amit kell. Megfelelő tréningeken vesz részt, és mindent megtesz annak érdekében, hogy űrhajóssá váljon” - tette hozzá.

Apja, Bret is mindenben támogatja. „Megvan minden tervünk a következő 20 évre, tudjuk, hogy mit kell tennie, és az a cél, hogy 2033-ban részt tudjon venni egy Marsra irányuló küldetésen.” Azzal is tisztában vannak, hogy aki odamegy, az nem biztos, hogy vissza is tud majd jönni.

Persze van még hátra húsz év, ez idő alatt fejlődhet annyit az űrtechnika, hogy a visszaút se jelentsen problémát.

Rovatok