Index Vakbarát Hírportál

Soha ne ültessen be szart házilag

2014. október 12., vasárnap 11:00

Ugyan a fagyasztott széklet beültetése nagyon hatékonyan szünteti meg a súlyos bélfertőzés panaszait, ilyesmivel semmilyen körülmények között ne próbálkozzon házilag — figyelmeztetnek az orvosok.

Azt idáig is lehetett tudni, hogy idegen eredetű széklettranszplantáció kis mennyiségben helyreállíthatja a bél baktérium egyensúlyát, de most ennek egy hatékonyabb technikáját kísérletezték ki Nagy-Britanniában. A súlyos hasmenések egy részében bűnös Clostridium difficile baktérium komoly és nehezen gyógyítható problémákat okozhat a bélrendszerben. Normális körülmények között ez a mindenkiben ott élő baktérium teljesen ártalmatlan, azonban néhány antibiotikum annyira hatákonyan pusztítja el a bélrendszerben tanyázó több százféle apró baktériumfaj nagy részét, hogy riválisok hiányában ez a baci ilyenkor kóros mennyiségben túlszaporodhat, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

Az idegen, egészséges bakteriális összetételű széklet segíthet a problémán, de ennek bejuttatása a szervezetbe idáig csak csöveken keresztül, vagy közvetlenül a vastagbélbe beültetve volt megoldható. Az amerikai és izraeli kutatók által kifejlesztett és most élesben is kipróbált új technika ehelyett kapszulákban adja be a fagyasztott székletet. Még csak kísérleti fázisban tart a dolog, egyelőre húsz önként jelentkezőn tesztelték a metódust, ők két napon keresztül kaptak összesen 15 kapszulányi matériát. Az első eredmények szerint jól működik a technika, a húsz kísérleti alany közül 14-en rögtön teljesen tünetmentesek lettek, a szimptómáik később sem tértek vissza.

Az eredmények azzal kecsegtetnek, hogy az eddigieknél jóval többen részesülhetnek majd a procedúrába. Az orvoskutatók azonban úgy érzik, le kell hűteniük a kedélyeket: Ilen Yongster, a bostoni gyermekkórház orvosa arra figyelmeztetett, hogy csak szigorúan ellenőrzött körülmények között beadott, teljesen egészséges donoroktól származó székletminták lehetnek alkalmasak, ezért mindenkit óvott attól, hogy házilagosan, családtagoktól vagy barátaitól kikunyerált széklettel próbálkozzon — írja a BBC.

Rovatok