Index Vakbarát Hírportál

Ebola: a pánik kerül a legtöbbe

2014. október 13., hétfő 15:02

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az Ebola-járvány

a modern kor legsúlyosabb és legégetőbb egészségügyi szükséghelyzetét teremtette

de a járvány okozta gazdasági károk csökkenthetők, ha az embereket tájékoztatják róla, hogy kerülhetik el a túlzott óvatosságot. Az év elején Nyugat-Afrikában kitört járványban már több mint 8300-an kapták el a kórt, és több mint 4 ezren haltak bele.

Az MTI idézte a WHO főigazgatóját, Margaret Chant, aki szerint a járványokkal járó gazdasági károk 90 százalékát az okozza, hogy a lakosság a fertőzés elkerülése érdekében értelmetlen és összehangolatlan erőfeszítéseket tesz.

[A világszervezet alkalmazottjai] nagyon jól tudják, hogy a megfertőződéstől való félelem sokkal gyorsabban terjed a világon, mint maga a vírus. A szemünk láttára mennek tönkre a világon nemzetgazdaságok és társadalmak, de az emberek megfelelő tájékoztatása jó védelmi eszköz lehet a kormányok kezében a gazdasági összeomlás elkerülésére.

– mondta Chan.

A főigazgató nem nevezett meg konkrét intézkedéseket, de dicsérte a Fülöp-szigetek hatóságait, amiért egy múlt heti ebola-konferencián a kormányzat és a magánszektor egészségügyi vezetői is részt vettek. Az is szóba került, hogy a délkelet-ázsiai ország sok külföldön dolgozó állampolgára miatt fokozottan ki van téve a járvány veszélyének.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szeptemberben arra kérte a nemzetközi járatokat közlekedtető légi- és hajózási társaságokat, hogy ne függesszék fel járataikat az Ebola által sújtott országokba, mert ezzel akadályozzák a szóban forgó országoknak nyújtandó humanitárius és egészségügyi segély célba juttatását.

Rovatok