Index Vakbarát Hírportál

Ritka halott az ausztrál partokon

2014. október 14., kedd 16:29

Egy nagyon ritkán feltűnő, az ideje nagy részét mélyen a tenger alatt töltő csőröscetféle tetemét vetette partra a víz kedden Ausztráliában, a délkeleti Új-Dél-Wales államban – írja az MTI.

A redheadi strandon talált csőröscet faját DNS-vizsgálattal próbálják megállapítani. Szakértők szerint az élettelen, a bálna és a delfin keverékére emlékeztető emlős betegség, öregség vagy baleset miatt pusztulhatott el és sodródhatott partra. 

A Sydneytől 150 kilométerre északra, Redhead strandján talált állatot tudományos vizsgálatnak vetik alá, fejét a sydneyi természettudományi múzeumnak küldik el 

Nem temetés, tanulmány

Az ORRCA elnöke, Ronny Ling szerint sajnálatos az állat elpusztulása, de a mostani ritka alkalom a kevéssé ismert cetféle tanulmányozására. Az összes ismeretünk erről az állatról mind a partra vetett döglött példányok tanulmányozásából származik. Új-Dél-Wales partjainál átlagban évente egy-egy döglött csőröscetet mos partra a víz.

Egy, a PLOS One-ban nemrég publikált tanulmány szerint egy Cuvier-féle csőröscet 2992 méteres mélysre merült le. Egy másik példány 137,5 percen át tartózkodott víz alatt. A tengeri emlősök körében mindkét teljesítmény rekordnak számít.

Rovatok