Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy már olvasta ezt a cikket?

2014. október 15., szerda 08:57

A Men in Black – Sötét zsaruk c. filmben Tommy Lee Jones és Will Smith használtak egy látványos kis kütyüt, ami egy vakuvillanással törölte az illető rövidtávú memóriáját. Akkor ez tényleg nem volt több sci-finél, de – mint már annyiszor – a papírra vetett koncepció az életben is működhet.

A UC Davis egyetem kutatói sikeres kísérleteket végeztek a memóriatörléssel – igaz, egyelőre csak egereken. Az idegkutatók már régóta sejtik, hogy az emlékek felidézéséért az agykéreg és a hippokampusz a felelősek.

Az elmélet szerint a tanulás során az agykéreg feldolgozza az információt, majd a hippokampusz előhívja és reprodukálja az adott tevékenységhez kapcsolódó mintát, ami biztosítja, hogy emlékezzünk rá.

– magyarázta a folyamatot Brian Wiltgen, a kutatás egyik vezetője.

Wiltgen és munkatársai génmódosított egereket használtak a kísérlethez; az állatok idegsejtjei akív állapotban zöldes fényben tündököltek, így könnyebben lehetett figyelni az agyi aktivitásukat. A kalitkába zárt egereknek időnként enyhe elektrosokkot adtak, így idővel megdermedtek a rémülettől, ha betették őket a ketrecbe, pedig azelőtt vidáman futkároztak.

Aztán törölték az emlékeiket.

A kutatóknak sikerült kikapcsolnia az egerek memóriáját azzal, hogy villódzó fénysugarakat vezettek az agyukba egy optikai kábellel. Mivel génmódosított egereket használtak a kísérlethez, a kutatók elkülöníthették az emlékekért felelős agyterületet, és izolálhatták az emlékeket hordozó sejteket. Így megoldhatták, hogy a fény csak az érintett agyterületre jusson el, és ne befolyásolja a hippokampusz fennmaradó részének működését.

Az egerek innentől fogva vidáman futkároztak; mintha nem is emlékeztek volna a korábbi halálos rémületükre.

A kísérletet egyelőre még nem végezték el embereken, és az egereknek is közvetlenül az agyába juttatták a fényt. Ez még nem a Men in Black zsebben hordható memóriatörlő villantója – ott a szem juttatta el az agyig az ott feldolgozott fényjeleket –, de a mostani részeredmény még így is közelebb jár a tudományhoz, mint a fikcióhoz.

Rovatok